IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо балонът на виртуалните валути ще се спука

Когато държавите засилят надзора или създадат своя собствена виртуална валута, предимството на биткойна ще изчезне, пише Кенет Рогоф

21:28 | 06.11.17 г. 12
<p>
	<em>Илюстрация: Ройтерс</em></p>

Илюстрация: Ройтерс

Днес стойността на биткойна и на конкурентните продукти се основава на сравнителната анонимност на трансакциите, която позволяват. Когато държавите засилят своя надзор - или създадат своя собствена виртуална валута - това предимство ще изчезне, пише професорът по икономика и политология в Харвардския университет Кенет Рогоф в статия за Les Échos.

Дали всъщност биткойнът е най-големият балон с криптовалути в света или пък една много добра авангардна инвестиция в новата ера в областта на финансовите технологии? Моята интуиция ми подсказва, че в дългосрочен план технологията ще се развива, но цената на биткойна ще се срине, пише Рогоф.

На равнище от над 4200 долара в началото на октомври (в петък стойността на биткойна достигна рекордните 7500 долара), една-единствена единица от виртуалната валута сега е над три пъти по-скъпа от унция злато. Някои адвокати на биткойна прогнозират, че цената му ще скочи през следващите години.

Онова, което ще се случи по-нататък, ще зависи, до голяма степен, от начина, по който ще реагират правителствата. Дали те ще толерират анонимните системи за разплащане, които улесняват укриването на данъци и извършването на престъпления? Ще създадат ли свои собствени дигитални валути? Друг ключов въпрос е да се разбере с какъв успех могат да проникнат на пазара многобройните конкуренти на биткойна.

По принцип е изключително лесно да се клонира или да се подобри технологията на биткойна. По-трудно е обаче да се дублира лидерското място, придобито от биткойна, когато става дума за надеждността в голямата екосистема от приложения, изградена около него.

Хаотична регулаторна среда

За момента регулаторната среда остава много хаотична. Китайското правителство, обезпокоено, че с употребата на биткойн се източват капитали и се укриват данъци, неотдавна забрани обмена на тази виртуална валута. Япония пък регистрира биткойна като законно разплащателно средство, в очевиден опит да се превърне в световния център на финансовите технологии.

В Силициевата долина мениджърите на сляпо инвестират в биткойна и едновременно с това наливат пари в неговите конкуренти. Най-важният сред тях е етериум. Неговите амбиции са големи, сравними с тези на Amazon. Целта е потребителите на етериума да използват същата обща технология, за да преговарят и сключват "интелигентни договори" за почти всичко.

В началото на октомври борсовата капитализация на етериума възлизаше на 28 милиарда долара срещу 72 милиарда долара за биткойна. Ripple - платформа, поддържана от банковия сектор с цел да се намали цената на трансакциите при междубанковите и чуждестранните трансфери, остава далеч назад с 9 милиарда долара. След първата тройка има десетки нови конкуренти.

По-голямата част от експертите се обединяват около мнението, че умната технология, която стои зад виртуалните валути, може да има широко приложение в областта на киберсигурността, която представлява едно от най-големите сегашни предизвикателства срещу стабилността на световната финансова система. За голям брой разработчици целта да измислят по-евтин и по-обезопасен механизъм за разплащане измести амбицията на биткойна да замени долара.

Анонимни плащания

Лудост е обаче да се мисли, че на биткойна ще бъде разрешено да замени валута, емитирана от централна банка. Едно нещо е правителствата да позволяват малки анонимни трансакции с виртуални валути, а друго - анонимни плащания от голям мащаб - нещо, което би могло да направи изключително трудно установяването на данъчните задължения и контрола върху престъпната дейност.

Ще бъде интересно да видим как ще еволюира позицията на Япония. Правителството даде индикации, че ще наблюдава трансакциите с биткойни, за да внимава за престъпните дейности и за да събере информации за хората, притежаващи от виртуалната валута.

Може обаче да сме сигурни, че укриването на данъци в световен мащаб ще търси начини за придобиване на биткойни по анонимен начин в чужбина, след което да изпере парите през японски сметки. Приемайки виртуалните валути, Япония рискува да се превърне в данъчно убежище от мащаба на Швейцария - с вървящи неразделно с технологията закони за банковата тайна.

Накъде върви цената на биткойна?

Над 10 хил. долара.
Между 6 и 8 хил. долара.
Цената скоро ще се срине.
Невъзможно е да се прогнозира.
Общо 1850 гласа

Ако биткойнът бъде изваден от своето почти анонимно състояние, ще се появи риск да бъде трудно оправдана сегашната му цена. Ще падне ли тя до нулата, ако правителствата станат в състояние да наблюдават напълно трансакциите?

Може би не. Въпреки че трансакциите в биткойни изискват извънредно голямо количество електроенергия, с някои подобрения, тази виртуална валута все пак би могла да "бие" равнището от 2% на разходите на големите банки за кредитните и дебитните карти.

Най-сетне, трудно е да се види какво би попречило на централните банки да създадат свои собствени дигитални валути и да използват регулации, за да наклонят баланса в своя полза, докато те спечелят надпреварата.

Дългата история на валутите ни показва, че иновациите, измисляни от частния сектор, в крайна сметка биват поставяни в регулаторна рамка и присвоявани от държавата. Нямам никаква представа каква ще бъде цената на биткойна през следващите две години, но няма никаква причина да очакваме, че тази виртуална валута няма да бъде застигната от сходна съдба, пише Рогоф.

(БТА)

Новините за биткойна може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Нещо ми напомня ситуацията преди деноминацията на лева , само че в световен мащаб ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Представените от Вас цитати не отричат представената от мен истина, че е налична държавна грешка за сегашно неправилно управление на паричната система.Особено важното е, че допусканата държавна грешка е водещият причинител на актуалните щети. Това, че някой по някое време ползва нещо, което не е валута, ала Вие го наричате криптовалута не отрича, че това е само една реална бизнес игра, при която някой може да спечели и съответно друг да загуби. Проблемът е при реалните или съпътстващите участници в играта.Когато се прилагат незлатни пари във вид на книжен документ, монета или друго, например някакъв електронен израз винаги ще съществува дилемата дали е налична или не съществува сега допусканата държавна грешка за неправилно управление на паричната система.Ясно е, че Вие не зачитате истината за наличие на сегашната фатална за хората държавна грешка при управлението на паричната система.След като не зачитате истината, Вие какво зачитате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
крас
преди 6 години
ФОРУМА НЕ Е МЕСТО ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ.ПРОЧЕТИ СТАТИЯТА "Дубай пусна на пазара криптовалута със златно покритие"Предполагам , че няма да влизаш в прения с Форбс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 6 години
СОБСТВЕНА КРИПТОВАЛУТА ОБЕЗПЕЧЕНА СЪС ЗЛАТО---oбясни ми като голем разбирач, защо това е нужно и с какво ще епо различна от обикновената пара покрита със злато :):) ... аз няма да казвам че лъжеш, обяснението ти ще го каже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Много други "балони" ще се спукат преди него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 5
deant
преди 6 години
С блокчейн технологията нямате нужда от тази трета страна. Могат да се правят транзакции без необходимост от подобен посредник.---prestanete da lajete horata!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
крас
преди 6 години
ех ВАНЬО, ех МИТРЕВ.Китай който първоначално бе против криптовалутите, в един момент промени становището си и реши, че вместо да се бори със "злото" е по добре да го оседлае ВКЛЮЧВАЙКИ СЕ В ИГРАТА СЪС СОБСТВЕНА КРИПТОВАЛУТА обезпечена от ДЪРЖАВАТА. НЕ ПО ГЛУПАВИ ОТ ТЯХ СА И ИСЛЯМСКИТЕ ФИНАНСИСИТИ, КОИТО РЕШИХА СЪЩО ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ИГРАТА СЪС СОБСТВЕНА КРИПТОВАЛУТА ОБЕЗПЕЧЕНА СЪС ЗЛАТО. Все пак да не се мислим за най умни и да се вслушаме в това което казва Бил Гейтс беше през 1995 - банкирането е необходимо, но банките не са"Основното нещо, когато си говорим за решения, базирани на блокчейн технологията, е това, че не се нуждаете от посредник. Ако например искате да преведете пари между точка А и точка Б, имате нужда от банка, която да ви даде сигурност, че парите наистина ще достигнат целта си. С блокчейн технологията нямате нужда от тази трета страна. Могат да се правят транзакции без необходимост от подобен посредник. Това е смисълът и основното приложение на платформите, базирани на блокчейн технологиите, каза Сойсел.Мисля, че технологията, която стои зад блокчейна, ще промени индустрията най-много. Няма значение дали използвате биткойн, етер или монеро. Въпросът е, че финансовата индустрия ще бъде преобърната именно от това, че посредниците, третите страни, ще станат излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 17
Иван Митев
преди 6 години
Държавите се отказаха от златните пари, защото спрямо паричната система със златните пари, паричната система с незлатните пари е по-полезна.Проблемът при сега прилагания прототип на паричната система с незлатните пари е, че е със съдбовна грешка.При желание за по-пълно изясняване на ситуацията, моля потърсете в Google "Иван Митев за световната грешка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
Много може да се пише, цяла книга! Но Николай Стариков вече я написа: "Национализация рубля" (има я в нета). И когато снимаха филм за Вл. Путин, тя беше на бюрото му. Историята започва от Англия преди много столетия, да мине през цял ред "случайни" смърти на крале и престолонаследници... та до наши дни. Банкстерите няма да изпуснат възможност да правят пари от въздуха. Ще спукат и тоя балон, за да кажат - не можете без нас! И без това напечатаха колкото им трябва да придобият монопол за биткойна! Сега могат да си играят с него, колкото си искат.А който разбира от финансови пирамиди, веднага ще светне, че въпросните виртуални валути имат ВСИЧКИ признаци на пирамида!По-добре да избързаш с 5 години, отколкото да закъснееш с 1 ден (освен, ако не си спекулант мазохист).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 8
retro_69
преди 6 години
"Глобализацията поставя съществуването на държави и правителства под въпрос принципно."Ха-ха-ха...Винаги ще има управлявани и управляващи!Винаги!"Отделно излизат твърде скъпо на народеца, за да ги търпи... време е да изчезнат, а с тях и централните им банки и валути."Ха-ха-ха.....Тук друго не мога да кажа....Малцина са тези,които се измъкват частично от системата...Останалите ги сочат с пръст и ги наричат странници или нещо подобно....Виртуални пари ще има,но те ще се наричат ,например - долар-трек,евро-тол ,или каквото там ви дойде наум,но със сигурност няма да е биткойна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още