IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които Карл Маркс е искал да премахне

Анализаторът Владимир Сиркаров коментира фундамента, върху който лежи комунистическата идея

11:31 | 07.11.17 г. 24
5 неща, които Карл Маркс е искал да премахне

„Манифест на комунистическата партия“ е най-значимият труд на Карл Маркс и изследователите виждат в него фундамента на комунизма. В този труд е залегнала тезата, че комунистическата идея лежи върху основата на премахването на частната собственост. Това коментира пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "Investbook" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Може ли да се изгради общество без частна собственост? Доказано е теоретично и емпирично, че частната собственост води до възможността за ефективно и ефикасно разпределение на ограничените ресурси в ситуация, в която хората имат неограничени желания“, посочи Сиркаров. "В Манифеста има пет неща, които са свързани с института на частната собственост, но са в различни измерения, които според Маркс трябва да бъдат заличени.“

Анализаторът е категоричен, че Карл Маркс директно „стреля“, но остава малко встрани от обществените дебати, които засягат хората. 

„Първото нещо, което буди много спорове и различни реакции, е отричането на семейството като социална институция. Маркс обвързва семейството през призмата на буржоазията. Буржоазното семейство реално е устроено така, че в центъра на живота, на движението на икономическите активности на това семейство, са капиталът и частните ползи“, коментира той.

Сиркаров обясни, че семейството е базирано на тези принципи и именно поради тази причина Карл Маркс смята, че този тип семейство трябва да бъде изкоренено.

Анализаторът обаче изрази своето несъгласие с тази гледна точка.

По думите му второто нещо, което Маркс иска да премахне, е индивидуалността.

„Индивидуалността през неговите очи е социална конструкция, която е част от капиталистическата система и е абсолютно пряко интегрирана с частния капитал“, каза Сиркаров и обясни, че буржоазното общество е базирано на независимост и индивидуалност, докато според Маркс „живеещият, работещият човек е зависим и не е индивидуален“.

„В този контекст според него индивидуалността като социален ефект е изключително вреден и той трябва да бъде изкоренен“, съобщи анализаторът.

Кои са вечните истини според Маркс? Какво лежи в основата на идеологическите сблъсъци? Може ли да има общество без частна собственост? Защо историята е едно от останалите три неща, които според Карл Маркс трябва да бъдат заличени? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Къде е злото в резултатите на едно научно изследване.Ако Вие направите същото изследване ще получите същите резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
Уточнител
преди 6 години
Маркс е най-великия гений на Злото, пред когото Ленин, Хитлер и Сталин са пигмеи. Фактически неговите идеи имат за цел унищожението на humani generis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
"Лекциите на професор Ричард Улф" представят невярно икономическото творчество на Карл Маркс. При тях професор Ричард Улф премълчава, че икономическото творчество на Карл Маркс е за стопанство със златни пари.Истината е, че за стопанство със златни пари основните изводи на Карл Маркс за успешно държавно развитие са верни.Същите изводи на Карл Маркс не са верни за стопанство с незлатни пари.Навярно професор Ричард Улф допуска тази слабост, защото не зачита качествата на незлатните пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 7
Nail
преди 6 години
Точка по точка, Маркс е преписал указанията на Талмуда, какво да се направи, за да бъдат поробени не-евреите. Развала на морала, съсипване на семейството като основна морална и социална единица, и останалите, като отмяната на собствеността и тогава, и сега е послужила за прикриване на истинската цел -присвояване от евреите, на ограбените маси хора, и поробването им. Никаква класова борба не е предвидена да се случи, а просто ограбване и заробване. Класова борба е прикритие зад което са използвани бедните, за да бъде смазана богатата европейска класа с валст и влияние, и да стане възможно за евреите да получат същата тая власт и богатства. Също, в процеса, да бъдат избити белите хора, които единствени в света имат интелекта и способностите да бъдат на върха на управлението на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 8
Nail
преди 6 години
Нещата са много прости.Карлс Маркс е бил платен от Ротчайлдс да напише терористка идеология, която да позволи под фалшиви претексти на Зионистите да се намесят директно в политиката на света, чрез елементи и механизми, които най-често разчитат на промиване на масовото публично мнение.Карл Макрс има еврейски произход (доказано е и то отдавна, и документално, и с други свидетелства, както и със семейни и родствен ивръзки) като е бил трети братовчед на Ротчайлдс, и е произлизал от богат равински род. В Талмуда същата идеологияе обяснена от еврейската гледна точка. Карл Маркс е копирал директно тая идеология от Талмуда, като просто е преименувал с приятни имена основните положения в идеологията на юдеизма. Историческа истина е (доказана е документално) че комунизма е създаден по поръчка като идеология за избиване на бялата раса и за установяване на еврейския Нов Световен Ред. С вкарване на комунизма в Русия,РотчайлдсиРокфелер са се разправили с най-богатия и независим враг. човек р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Улф по-скоро представя собствена интерпретация. Интерпретациите му са леко пресилени, но са верни. Историята се повтаря, всички блага минават в ръцете на ограничен кръг. Тези които притежават 99% от благата плащат 1% от данъците. Натиска върху средната и бедната калса се засилва. Морала на обществото намалява и накрая недоволството изригва. Всеки който е внимавал в часовете по исторя за френската революция е видял, че това се е случило и там. Мерките все повече се засилват, данъците все повече се увеличават, цените се увеличаавт, обръча се стяга все повече и накрая се къса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Който е чел внимателно Маркс знае, че "лекциите на професор Ричард Улф" представят невярно творчеството на Маркс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 10
draifuss
преди 6 години
Защо ни занимавате с комунисти хомосексуалисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 6 години
да, споменах... но не и думите ти и фантазиите ти които се мъчиш да ми вкараш в устата ... иначе по твоята тема от това дето съм гледал по нешънал-а в стадото няма солидарност, та незнам кво си гледал .... като ги подгони лъва, по "най солидарен" принцип остават най болните да бъдат изядени... така че прочети пак кво съм написал и се опитай да го разбереш, ще ти дам жокер, за солидарност изобщо не говоря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 3
panther
преди 6 години
Най-значимия труд на Маркс е Капиталът. От тук нататък няма какво да се обсъждат глупостите на пишман-аналлизатора.Ако някой иска да се запознае с основи на марксизма може да разгледа лекциите на професор Ричард Улф, има ги в ютуб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още