IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Банките да намалят разходите, а не да обвиняват ЕЦБ за слабите си печалби

Председателят на ЕЦБ призова за съвместни усилия на регулаторите, надзорните органи и националните власти в борбата с лошите кредити

13:42 | 07.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова банките да намалят разходите си, вместо да обвиняват паричната политика на централния орган за слабата рентабилност, предава Financial Times.

Гуверньорът на ЕЦБ заяви на конференция, с която се отбеляза третата годишнина от старта на Единния механизъм за надзор на банките в еврозоната: „Има малко доказателства, че отрицателните лихвени проценти подкопават рентабилността на банките“.

Вместо това по думите му кредиторите в региона трябва да обмислят намаляване на оперативните си разходи, за да засилят печалбата си.

ЕЦБ понижи лихвените проценти до отрицателни нива през лятото на 2014 г. Сега тя налага ставка от -0,4% върху част от депозитите на кредиторите, заделени в централните банки на еврозоната. Банките критикуват политиката, оплаквайки се, че тя е засегнала способността им да трупат печалба, тъй като не могат да прехвърлят всички разходи от политиката към клиентите си.

Драги отбеляза още напредъка, който Единният механизъм за надзор, опериращ като подразделение на ЕЦБ, е постигнал в разплитането на опасната връзка между суверенните страни членки и банките им.

„Кредитният риск на банките сега се определя от страната, в която са базирани“, каза ЕЦБ.

Все още обаче са нужни допълнителни мерки, за да се гарантира, че съдбата на банките е по-слабо обвързана със здравето на икономиките, в които са базирани.

Връзката между суверена и банките е един от ключовите рискове, очертани по време на дълговата криза в еврозоната. Банките са склонни да инвестират в облигациите на собствените си правителства. Банките в по-слабите икономики с по-задлъжнели суверени освен това са склонни да имат по-високи дялове лоши заеми в балансите си.

Борбата с лошите кредити, които натежават в балансите на банките, е топ приоритет, който изисква съвместните усилия на регулаторите, надзорните органи и националните власти, каза още Драги, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ бива критикувана от Италия, включително от италианския председател на Европейския парламент, че навлиза в прерогативите на регулаторите с последните си насоки за това как банките трябва да се справят с новите лоши заеми.

„В момента най-важният въпрос е да се справим с необслужваните кредити“, каза Драги.

„Затова се нуждаем от съвместните усилия на банките, надзорните органи, регулаторите и националните власти, за да решим този въпрос по адекватен начин, като първо и най-важно е да създадем среда, в която необслужваните заеми могат ефективно да бъдат управлявани и пласирани“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Потвърждава се, че Марио Драги не зачита допусканата грешка в европейска парична система.Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да предотврати актуалните щети, защото е без необходимата компетентност.Сега ЕЦБ е със съдба на жертва.За устойчиво проспериращ Европейски съюз е необходимо подобрение на европейската парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още