IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината европейци без собствен дом са изгубили надежда, че ще могат да купят

Най-голям е делът на песимистите във Великобритания и Германия

14:15 | 07.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Близо половината от европейците, които не притежават собствен дом, вече и не хранят надеждата някога да имат. Най-големи песимисти са британците и германците, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Според анкета на германската банка ING 48 процента от хората в 13 европейски страни, които не притежават жилища, преценяват, че вероятно никога няма да имат собствен дом.

Повечето хора без собствени жилища - 65 процента, са на мнение, че да имаш свой дом е символ на успех, като намекват и че тази покупка не е просто финансово решение, предава БТА.

Най-много поляци (72 процента), турци (70 процента) и румънци (70 процента) са на мнение, че притежаването на жилище е символ на успех.

По думите на Ян Брайт, старши икономист и управляващ директор на подразделението за изследвания към ING, проучването подсказва, че много хора може да са разочаровани от съдбата си. Много хора искат да си купят къща. Мнозина обаче приемат, че е малко вероятно да успеят да направят това, казва той.

Проучването няма връзка с политиката, но много избори в Европа през последните години показаха, че нараства гневът сред гласоподователите заради все по-голямата разлика между хората, които имат, и хората, които нямат жилища.

Надеждите, че ще можеш да си купиш дом, например са най-малки във Великобритания и Германия, където около 6 процента от хората без жилища преценяват, че никога няма да могат да си купят свой собствен дом.

Миналата година британците подкрепиха излизането на страната им от Европейския съюз (ЕС), а тази година германците за първи път от 50 години вкараха в парламента си крайнодясна партия.

Цените на жилищата във Великобритания отдавна са непостижими за мнозина, а на фона на Brexit дори продължават да растат.

В Германия жилищните цени, които в миналото бяха сравнително по-ниски, отколкото в други европейски страни, се повишиха отчасти заради рекордно ниските лихви на Европейската централна банка, които насърчават домакинствата да взимат заеми.

Средната цена в градовете, включително Берлин, Хамбург, Мюнхен и Франкфурт, се е повишила с над 60 процента от 2010 г. насам, посочва Бундесбанк.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 6 години
Ами това са последиците от *** политически решения на пacмината в брюксел дето си живеят в накакъв техен измислен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 6 години
щом за 70% да имаш жилище е успех, това говори много лошо за мотивацията на хората ... почвата за популизъм, както и за редикални идеологии е идеална в момента !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още