IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ Group се готви да продаде активи у нас на неизвестна индийска компания

Разговорите за продажбата на ЧЕЗ Разпределение са на финалната права, твърди Hospodarske Novini

18:26 | 07.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чешката държавна CEZ Group се готви да продаде част от своите активи в България - ЧЕЗ Разпределение и няколко зелени централи, на неизвестната индийска компания Future Energy, пише чешкото издание Hospodarske Novini.

Според информацията на изданието преговорите са почти на финалната права. До последния етап от преговорите са достигнали Future Energy, чешкият бизнесмен Яромир Тесар и неговата Energo Pro, както и българският бизнесмен Христо Ковачки.

В момента разговори се водят с няколко кандидати, коментират официално от CEZ Group, допълва чешкото издание. На този етап цената не е ясна, но неофициално се говори за сделка в рамките на 8 млрд. крони (почти 313 млн. евро).

По-рано от CEZ официално потвърдиха интереса на инвеститори, но не са коментирали участниците. Представителят на компанията в България Карел Крал коментира, че разговорите се водят в Прага и няма информация за хода на преговорите. Той обаче заяви, че ако се стигне до продажба, ще бъде избран сериозен инвеститор.

CEZ Group от пролетта търси продавач на българското си звено. В активите освен ЧЕЗ Разпределение са още и електроснабдителното дружество ЧЕЗ Електро и търговското дружество ЧЕЗ Трейд. Компанията притежава още и няколко зелени централи на територията на страната.

Преди седмица чешката компания продаде ТЕЦ Варна на варненската компания "Сигда", зад която стои бившият министър на транспорта Данаил Папазов. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. На този етап няма яснота какви са плановете на купувача на централата за бъдещето й развитие.

ТЕЦ Варна затвори врати през 2015 година заради неспазването на европейските екологични норми.

CEZ Group влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 година E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 година германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
"неизвестна индийска компания".... зад която стои известна наша групировка....:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още