IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС намалява въглеродните емисии, но без да ограничава ръста на икономиката

Европейската икономика е сред водещите в световен мащаб с най-ниски емисии въглероден диоксид на човек от населението

22:23 | 07.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В периода между 1990 година и 2016 година ЕС е намалил емисиите СО2 с 23%, докато икономиката отчита ръст от 53%. Това съобщи комисарят по въпросите на енергетиката и климата Мигел Ариас Канете по време на климатичната конференция, която се провежда в Бон.

Само през 2016 година ръстът на европейската икономика е 1,9%, а емисиите намаляват с 0,7 на сто, отчете той. ЕС е една от големите световни икономики с най-ниски емисии въглероден диоксид на човек от населението.

Канете представи напредъка на Парижкото споразумение за климата две години след неговото приемане, съобщават от ЕК. По неговите думи въпреки икономическия растеж, общността е напът да изпълни своите ангажименти за намаление на въглеродните емисии до 2020 година.

"ЕС запазва своята цел за намаляване на емисиите СО2 с поне 40% между 1990 година и 2030 година", каза още той по време на конференцията и посочи, че общността е на финалната права за изготвяне на законодателство, касаещо целите за климата през следващото десетилетие.

В периода 2013 - 2016 година по схемата за търговия с емисии (ETS) страните от ЕС са получили приходи от 15,8 млрд. евро, като 80% от тях са били използвани за опазване на околната среда и в сектора на енергетиката - саниране на жилища и инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Една от политиките на ЕК за борба с климатичните промени е пакетът "Чиста енергия за всеки европеец". Той променя концепцията и поставя потребителя в центъра на енергийния сектор на ЕС. Очакванията са законодателството да бъде прието през 2018 година. 

Отделно ЕС остава един от най-големите донори за финансиране на мерки за опазване на климата в развиващите се държави, сочат още данни на Брюксел. През миналата година общността и отделните й членове са допринесли с 20,2 млрд. евро за тази кауза. 

Големият отсъстващ от конференцията в Бон е САЩ, след като президентът Доналд Тръмп реши да изтегли страната от Парижкото споразумение. Един от мотивите му е, че ангажиментите ограничават ръста на икономиката на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още