IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината на Wall Street под знака на Доналд Тръмп

Преди една година изборът на републиканеца хвърли в паника пазарите, но настроенията бързо се промениха

11:13 | 08.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди точно една година американците избраха Доналд Тръмп за президент и пазарите реагираха силно негативно. Но за кратко. В първите минути, когато стана ясно, че кандидатът на републиканците изпреварва демократа Хилари Клинтън, Dow Jones потъна с 900 пункта.

До края на тази сесия обаче инвеститорите се успокоиха и всъщност индексът затвори с ръст от 250 пункта до 18 500 пункта, пише Ройтерс. И това беше дъното, от което водещият индекс на Wall Street се оттласна – оттогава стойността му върви само нагоре.

Много анализатори бяха затруднени да коментират какво може да очакваме от новия американски президент, защото плановете му бяха непълни, а в някои области политики изобщо липсваха.

Днес инвеститорите вече са спокойни за управлението на САЩ, а индексите на фондовата търговия растат непрекъснато. От ноември 2016 година широкият S&P 500 например е добавил 21,1% към стойността си. За Dow Jones ръстът е от 28,5%, а за Nasdaq надхвърля 30%.

Подкрепата на този ръст идва от банковите и технологичните акции. Представянето на телекомите обаче е разочароващо.

Ройтерс изчислява, че за тези 12 месеца Dow Jones е подобрил исторически максимум на стойността си повече от 70 пъти. През 2017 година S&P 500 е затворил на рекордно високо ниво 52 пъти. Широкият индекс на фондовата търговия отвъд Океана се е прицелил в 1928 година, когато е записал 59 подобрени рекорда, но е далеч от историческата 1995 година със 77 рекордни върха.

Разбира се, не може да се каже, че единствено идването на власт на Доналд Тръмп е в основата на оживлението на Wall Street. Като цяло има стабилизиране на икономиката в световен мащаб в резултат от стимулите на големите централни банки. Прогнозите за продължаващ ръст и политики, които са в полза на бизнес, идващи от администрацията на Белия дом, също дават тласък на борсата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Все още "инвеститорите в Съединените американски щати (САЩ) са спокойни, защото САЩ с нови заеми заплащат щетите от наличната грешка в американската парична система. С прекратяването на новите заеми ще се прекрати спокойствието в САЩ.С грешката в паричната система всяка държава е с крах.Съществуват две възможности: 1. При запазване на грешката в паричната система на САЩ щетите за общественото стопанство на САЩ се уголемяват. Досега тези щети се заплащат със заеми.2. При прилагането на подобрената парична система на САЩ в САЩ ще е подсигурено устойчивото развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още