IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханес Свобода: Важно е България да даде добър пример с председателството на ЕС

Според австрийския политик борбата с корупцията в България продължава да не се води задълбочено и безпристрастно

11:37 | 08.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Впечатленията в Европа, че борбата с корупцията в България продължава да не се води задълбочено и безпристрастно, остават. Това коментира австрийският политик и бивш шеф на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода в интервю за сайта bulgarianpresidency.eu. Няма как да бъде полезно, ако лявото се бори с корупцията вляво, а дясното – с корупцията вдясно, допълва той.

Според него въпреки обещанията на България, преди да се присъедини към Европейския съюз, и тогавашния вътрешен министър Румен Петков за унищожаване на три организирани престъпни групи като цяло работата в това отношение все още е недовършена.

Свобода признава, че България не е единствената страна, която играе ролята на „лошото дете“.

„Централна и Източна Европа, особено на юг и отчасти на изток, продължава да бъде някак назадничава, което създава разделение, а това разбира се, създава лош имидж, когато мислим за работата, нужна на Балканите, за да ги подготвим за присъединяване към ЕС“, коментира той. И макар че България не е единствената страна, където има проблеми – такива са и Полша, която е под процедура заради нарушаване на „върховенството на закона“ например и дори Австрия – това не прави нещата по-добре и не е извинение, казва политикът.

Според него най-важното в българското председателство на Съвета на ЕС, а и за България като цяло, е да даде повече добри примери, да има повече прозрачност, отвореност, анализ на това какво са направили правителствата досега в борбата с корупцията и осъществяване на някои действия в това отношение преди самото председателство.

„Председателството трябва да бъде поводът това да се направи с повече сила, повече решителност, да се даде добър пример на страните от Западните Балкани“, допълва той.

На въпрос дали искането на БСП за гласуване на вот на недоверие на правителството през януари, когато страната вече ще е навлязла в ротационното си председателство на ЕС, е добра идея, Свобода коментира, че човек не може да спре местната политика, „но по някои критично важни въпроси, например външната политика или европейската политика, трябва да има възможно най-широка обща позиция и това не трябва да разсейва от председателството“.

Според него българските социалисти трябва да представят идеята си за това как искат да насърчават елементите, необходими за модернизиране на страната, как да водят отворена, прозрачна политика, „политика срещу корупцията, как да не толерират партньори, които очевидно са корумпирани“. За лявото в България е нужно ново начало и нова генерация, смята австрийският социалист, тъй като младите са разочаровани от миналото поведение на левицата в правителството.

На въпрос дали българският премиер Бойко Борисов ще се справи с председателството, Свобода коментира, че много правителства са били управлявани от „странни хора“. „Може би целта на Европа е да им даде рамка, дори ако лично те имат някои странни идеи, да ограничи действията им“, казва той.

Австрийският политик изразява надежда, че България ще даде добър пример с председателството, включително заради предразсъдъците срещу България.

„Ситуацията на Балканите е все още критична, затова ако България не се справи добре с председателството, много хора ще кажат: ето, всички тези страни там долу, на Балканите, не можем да ги приемем, защото няма да могат да изпълняват европейската си роля“, казва той. „Каквото и да се случи и каквито и вътрешни обсъждания да има, много е важно да има успешно българско председателство, да се подобри имиджът на България и да се види този регион в някаква позитивна светлина в Европа“.

Според Свобода предвид миналото, близките езици, религията и отношенията на България с Русия до момента страната трябва да се възползва от тази си позиция за диалог с Москва. „Важното е да може да се говори с руснаците на равни начала, макар че въпроси като проектът за ядрена енергия [Белене] може да представляват пречка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Предстоящото българско председателство на Съвета на Европейският съюз (ЕС) е много трудно, защото заради грешка в европейската парична система ЕС е с тенденция за разпад.Най-необходимото за ЕС е прекратяването на грешката в европейската парична система.При запазване на наличната грешка ЕС е с нарастващ потенциал за катастрофални кризи със съпътстващи злини. Началото на много кризи се забавя, защото с нови заеми правителствата на държавите от ЕС заплащат нанасяните от грешката щети.Спасението от сегашните актуални злини в ЕС е възможно само с подобрената европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още