IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данаил Кирилов: Темата за приватизацията обединява за отпор олигархични кръгове

Дължим на българите истината за приватизацията, защото там е ключът за борбата с корупцията, заяви депутатът

12:51 | 08.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Дължим на българите истината за приватизацията, защото там е ключът за борбата с корупцията, заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов.

Припомняме, че преди дни темата да бъде премахната давността при разследване на приватизационни престъпления бе повдигната от премиера Бойко Борисов.

„Това е една работа, която трябва да свършим, опитахме в края на мандата на предишното Народно събрание и стигнахме до предсрочни избори в резултат на това наше настояване. Сега сме убедени, че ще довършим тази работа.

Очевидно това води до ескалация и групиране на олигархически кръгове, които са се облагодетелствали от този процес, а това е голяма част от икономиката“, коментира днес Кирилов.

Той допълни, че към края на 1998 – 1999 година „беше приватизирана около 96 – 97% от българската икономика“.

Запитан защо Борисов не е разследвал сделките, докато е бил главен секретар на МВР в кабинета на Симеон Сакскобургготски, той каза: „Категорично главният секретар няма нищо общо с приватизацията. Разследващ орган е Прокуратурата“. 

Депутатът допълни, че най-много разследвания е имало при правителството на Иван Костов, но съдебните дела са приключили с оправдателни присъди.

Запитан как ще бъде премахната давността при разследване на сделките, той каза, че по изключение в гражданското и търговското право е допустима ретроактивност, но в наказателното право е недопустима, освен в изключителни случаи.

Той смята, че престъпленията по повод приватизация ще бъдат привързани към най-продължителната давност – 35 години, с поправка в Наказателния кодекс.

„Нашата цел е до края на седмицата да сме прецизирали всички текстове. Никой не говори за обратно действие към този момент“, уточни Кирилов.

По повод изказването на депутата от БСП Иво Христов, че "80% от населението са дебилни и не могат вече да се подписват" Кирилов каза, че той трябва не само да се извини, но и да напусне парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Адвокати,адвокати-дела,дела и пак дела. Блазя (им)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още