IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг остава най-посещаваният от туристи град и тази година

Лондон отчита ръст на броя на туристите заради по-слабия паунд, а Гърция е напът да отбележи рекордна година, сочи нов доклад

11:42 | 08.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Хонконг остава най-посещаваният град в света от международни туристи въпреки обтегнатите отношения с Китай, предава Bloomberg.

В доклад за топ 100 на най-посещаваните градове в света за 2017 г., който подчертава растежа на азиатския туризъм, консултантската компания Euromonitor International казва, че се очаква 25,7 млн. души да посетят Хонконг тази година.

Броят е с 3,2% по-нисък от този през 2016 г. до голяма степен заради напрежението с Китай, което се засили тази година, докато Пекин се опитва да упражни повече контрол над територията.

Euromonitor очаква спадът да бъде краткотраен и растежът отново да се ускори от следващата година, като посетителите в Хонконг ще достигнат забележителните 45 млн. души до 2025 г.

За разлика от Хонконг тайландската столица Банкок отбелязва допълнителен ръст на броя на посетителите тази година, което до голяма степен е свързано с туристическите пакети, насочени към пътуващите за пръв път от Китай. Според данните посетителите в столицата през 2017 г. ще бъдат с 9,5% повече, достигайки 21,3 млн. души – повишение, с което застава много пред Лондон, заемащ трето място с 19,8 млн. души.

Посещенията в Лондон са се увеличили с 3,4% през 2017 г., което до голяма степен се дължи на 15-процентното поевтиняване на паунда след вота за излизане на страната от Европейския съюз през юни миналата година. Това е помогнало да се променят възприятията за това, че Великобритания е скъпо място за туризъм.

Обезценяването на валутата силно подкрепи туризма отвън за Великобритания“, казва Каролин Бремнър, ръководител на отдела за пътувания в Euromonitor. “Сега се смята, че си струва цената“.

Euromonitor предупреждава обаче, че „отскокът заради Brexit” скоро може да приключи, ако излизането на страната от ЕС през март 2019 г. подкопае водещата позиция на Лондон във финансовата индустрия и статута ѝ на хъб за стартъп компании.

Според консултантската компания Лондон може да спадне до шесто място в класацията през следващите седем години в резултат на силния ръст на туристи към Азия. Euromonitor очаква 47 азиатски града да бъдат в топ 100 до 2025 г. спрямо 41 сега и само 34 през 2010 г.

Влиянието на вътрешноазиатските пътувания, най-вече от Китай, не може да бъде подценявано“, казва Ваутер Геертс, старши анализатор в Euromonitor и автор на доклада, подготвен за World Travel Market – най-голямото изложение в индустрията. „Азиатско-тихоокеанският е изключителният регион, който води до промените в туристическата среда през последното десетилетие и се очаква това да продължи през идното десетилетие“.

Проучването разкрива още, че екстремистките атаки са имали различен ефект върху градовете. Макар че Истанбул отчита спад от 5,8% на туристите тази година до 9,2 млн. души, градове като Лондон, Париж и Барселона не отбелязват дългосрочни последици.

Докладът показва, че голяма част от туризма към Истанбул и други средиземноморски дестинации, засегнати от атаките, например Тунис и Египет, се е пренасочил към Гърция и Италия, които се смятат за „сравнително тихи и стабилни“.

Гърция е напът да отбележи рекордна година, като критският град Хераклион отчита най-бързия ръст в Европа в топ 100 – туристите там са се увеличили с 11,2% тази година до над 3 млн. души. Гръцката столица Атина също се радва на възход с повишение на броя на туристите от 10%, с което се качва една позиция нагоре в класацията до 47-ма.

За Гърция вълната от посещения е особено важна, тъй като туризмът представлява една пета от икономиката, която се сви с 25% по време на дълговата криза през последните години. Според оценки на World Travel & Tourism Council туризмът през 2017 г. ще подкрепи икономиката на Гърция с 6,9% и почти 1 млн. работни места.

Ню Йорк е градът в САЩ, който се намира най-напред в класацията, запазвайки осмото си място след ръст на посещенията от 3,6% до 13,1 млн. души през 2017 г. Маями е вторият най-посещаван американски град с 8,1 млн. души и ръст от 3,1%.

Кои са градовете в топ 10 - вижте в нашата галерия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
zap
преди 6 години
На столицата на Крит обикновено казваме Ираклион или Ираклио,т.е. Х-то не се четеhttps://bg.wikipedia.org/wiki/Ираклио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Явно голяма част от туристите са китайци. Дъщеря ми е ходила в Хонконг и не беше очарована. Според нея градовете които наистина трябва да видиш са Сингапур и Токио. Останалите, даже и Банкок и Куала Лумпур си е доста азиатщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още