IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха на първо четене редица промени в данъчното законодателство

Отпада отстъпката за подаване на данъчна декларация по електронен път, а разплащанията в брой ще бъдат ограничени до 5 хил. лева

12:17 | 08.11.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Отстъпката от 5% за физическите лица върху данъка за довнасяне при подаване по електронен път на годишната данъчна декларация ще отпадне, решиха депутатите, като одобриха на първо четене промени в Закона за ДДС. С тях се правят изменения и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и в редица други данъчни закони, пише БТА.

Промените в закона бяха одобрени без дебати в парламентарната комисия по бюджет и финанси. 

Ефектът върху бюджета от предложената промяна ще бъдат допълнителни приходи за около 1,2 млн. лева за 2018 година, е пресметнал кабинетът. От партия "Воля" са предложили по време на дебатите, ако физическите лица платят дължимия данък до 28 февруари, отстъпката да остане.

От 2018 година годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, както и тази, изготвяна и подавана от предприятията, ще бъде само по електронен път. От ДПС възразиха, че за самоосигуряващите се, особено там, където няма интернет, ще бъде много трудно да подадат е-документа и това ще ги принуди да плащат допълнително на някого да го направи.

Съкращава се срокът - до края на февруари вместо до 30 април, в който предприятията и самоосигуряващите се подават справката за изплатените през годината в т.ч. и през 2017 г. доходи на физическите лица.

Занапред ще се прилагат доказателства, вместо сегашните удостоверения, към годишната данъчна декларация за внесения в чужбина налог и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава. "Всички са обвиняеми, защото трябва да прилагат "доказателства", но никъде в закона не се обяснява какви са тези "доказателства", коментира депутатът от ДПС Адлен Шевкед пред своите колеги в пленарната зала. 

С промените се дава възможност на местните физически лица да декларират в годишната си декларация придобитите през годината, в т.ч. и през 2017 г., необлагаеми доходи.

Законодателите предвидиха да се намали прагът за ограничаване на плащанията в брой от 10 хил. лева на 5 хил. лева Такава, според вносителя, е практиката в другите държави от ЕС, където лимитът за кеш е от 2 хил. до 3 хил. евро.

Парламентът гласува и нулева ставка ДДС за багажа на пътниците.

Допълва се разпоредбата, с която данъчно задължените лица трябва да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок от датата, на която въз основа на обема и характера на извършваната дейност, могат да направят обосновано предположение, че ще достигнат облагаем оборот от 50 хил. лева или повече в рамките на текущия и следващия месец.

От ДПС определиха мярката като рестрикция.

Предлага се в случаите на прекратяване на юридическо лице без ликвидация или на неперсонифицирано дружество, или на осигурителна каса, данъчно задължените лица да бъдат дерегистрирани по закона служебно.

Предвижда се принудителната административна мярка "запечатване на обект за срок до един месец" да може да се прилага и към трето лице, когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от него, ако то е знаело или е могло да знае, че е започната процедура по запечатване.

От акциз се освобождават цигари и тютюн за пушене до 1000 къса, до 2 кг годишно, предназначени само за научни изследвания и за изследвания, свързани с качеството на продукцията.

Забранява се регистрирането на електронен административен документ или издаването на документ на хартиен носител/когато компютърната система не работи/ за акцизни стоки, които не са произведени или постъпвали физически в данъчния склад.

С изменения в Закона за местните данъци и такси всички видове ремаркета ще се облагат само в състав с моторното превозно средство категория N.

Както ДПС, и левицата не подкрепи законопроекта, защото в него се предлагат промени в десетки данъчни закони без разчети. "БСП не подписва празни чекове", заяви Румен Гечев от левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Остави Атина - тва е преди хилядолетия...Че що па само БСП, след като всички останали са се пръкнали от нея?! ББ не беше ли УБО и охрана на бай Тодор?!...Корнелийка беше най-яростна седесарка когато трябваше да унищожи някое и друго тлъсто предприятие. А Местанчо и Доганчо? Виждал ли си им плакатите като избиратели от СДС некъде в началото на 90-те?А преди това - доносници на 6-то....За никъв акъл не може да става дума. Те си разбиха политико-икономическата власт и я превърнаха в икономико-политическа. Пременил се Илия - пак в тия. Само дето унищожиха де що можеше да работи. И това не е от Масква - от нас е, със силно убеждаване от новите ни господари от другата страна. Чалга, силикон и неграмотност - те за тва е ББ...*** народ - слаба държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 6 години
и това също ! Ако имаха и те акъл някъде след 96-та и БСП щеше да е само история ... но то и това не е демокрация, по принцип не трябва да гласуват всички, в Атина преди 4-5 иляди години когато са го измислили, не са гласували всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Български избиратели, на първо место. Никой друг нормален народ нема си избира за ръководителка партия, на която най-изтъкнатия представител е ББ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Трябва да се бута вече и това корумпирано правителство.Жалко че това е кауза само на другата мафия - БСП+ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
888
преди 6 години
В развитите държави няма ограничения , ама ние не сме такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 0
tonibg
преди 6 години
Всеки може да си направи изводите, кои страни имат ограничения за плащането в брой : Гърция, Испания, Португалия , Франция....и в кой ли сектор са проблемите на тези държави ?И страните в които няма ограничение за физическите лица : Германия, Малта, Унгария, Кипър, Естония, Словения, Исландия, Австрия, Литва, Дания, Великобритания и Швеция Може и да съм пропуснал някоя или объркал, но тенденцията се забелязва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
При наличието на грешката в паричната система, колкото по-добро данъчно облагане се прилага, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.За устойчив обществен просперитет е необходимо подобрение на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
khao
преди 6 години
тъ.пи но упорити, що е то ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още