IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За една година спестяванията на българите нараснаха с 8% до 67,5 млрд. лева

Броят на депозитите на домакинствата от 200 хил. до 500 хил. лева през септември отбелязва най-голямо повишение, а на тези до 1000 лева – най-голям спад

17:58 | 08.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в България в края на септември са 67,509 млрд. лева и нарастват с 8,2% на годишна база, докато в края на юни годишният ръст беше 6,9%, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

В края на третото тримесечие депозитите са 10,566 млн. броя и намаляват с 3,6% в сравнение с година по-рано, докато годишното намаление  в края на юни беше 3,5%.

В БНБ отчитат, че през третото тримесечие спрямо края на второто броят на тези депозити намалява с 0,7%, а размерът им се повишава с 3,2%.

Към 30 септември спестяванията на бизнеса възлизат на 21,102 млрд. лева и отбелязват годишен ръст от 13,5%, докато  годишното повишение в края на второто беше 9,7%.

Депозитите на фирмите в края на септември са 613 хил. броя, като броят им се увеличава с 5% на годишна база, докато в края на юни годишният ръст беше 5%.

Експертите на централната банка пресмятат, че спрямо края на юни броят им нараства с 1%, а размерът им – със 7,5%.

Най-голям е ръстът на депозитите на бизнеса между 200 хиляди и 500 хиляди лева., като за една година те са се  увеличили с 14,8%. Най-малко е увеличението на спестяванията до 1 000 лева, които на годишна база нарастват с 3,4%.

Спестяванията на домакинствата в края на септември са 46,407 млрд. лева и нарастват с 5,9% на годишна база при 5,7% годишен ръст в края на юни.

В края на третото тримесечие на тази година броят на депозитите на гражданите е 9,954 млн., като той намалява на годишна база с 4,1%, докато в края на юни годишното понижение беше 3,9%.

В края на септември спрямо края на предходното тримесечие броят на тези депозити намалява с 0,8%, а размерът им се повишава с 1,3%.

Най-голям е годишният ръст в броя на депозитите между 200 хил. и 500 хил. лева – 16,8%, а годишният спад при спестяванията до 1000 лева е 7,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 6 години
С 8.2 % са се увеличили депозитите които постъпван в БАЛАНСА на банковата система със знак МИНУС !!В същото време кредетирането което е със знак ПЛЮС в този баланс намалява катастрофално. От това следва, че бановата система все повече се превръща в ПИРАМИДА с прогресивно НАМАЛЯЩА ЛИКВИДНОСТ която на фона на тези 67,5 млрд.лв. депозити отнесети към 15 млрд.лв. кешови пари е СТРЯСКАЩО НИСКА!!От това са породени и писаците на УПРАВЛЯВАЩИТЕ да се ограничат КЕШОВИТЕ ПЛАЩАНИЯ от 10 на 5 хил. лв.ПЕЧАТНИЦАТА НА ПАРИ не е в състояние да покрие инфлационните процеси.ЕДВА ЛИ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ които загробват местната власт с БАНКОВИ ЗАЕМИ ще реши проблема с БАЛАНСА на кредитните институции. ПО СКОРО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СКОК НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, който ще провокира отлив от инвестиционния интерес към ЖИЛИЩА. Гърмежа на СТРОИТЕЛЕНИЯ БАЛОН ще отнесе със себе си поне още няколко банки.Темпа на растеж на БВП е много по нисък от този на спестяванията.СБЪРКАНА И КОРУМПИРАНА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Доста ще да е неграмотен тоя дето е натрупал 500 хил. Какво да кажат останалите с по 1 хил. Те явно и начално училище не са успели да завършат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
В България спестяваията са изключително ниски, нивото у нас е с 50% по-ниско даже от това в САЩ, които са нация, която живее на кредит. Например в САЩ влоговете на гражданите без фирмите са 60% от БВП по покупателна способност, а у нас процента е под 40. Даже във фалирала Гърция гърците държат влогове на стойност близо 80% от БВП в местните банки. Митът, че българите имат много пари в банките се използва само с цел надуване на цените на всякакви стоки и услуги, но истината, че в сравнение с останалия свят българина е по-беден от църковна мишка с няколко хилки в банката за черни дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още