IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната данъчна ставка при корпоративния данък в ЕС вероятно ще е 10%

България ще спечели от единната формула за справедливо разпределение при общоевропейско данъчно законодателство, смята евродепутат

20:50 | 09.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ще бъде трудно да се постигне единомислие между 27 министри от ЕС за минималната данъчна ставка при корпоративния данък, но може да се стигне до решение тя да е 10%.

Това прогнозира Ален Ламасур (Франция, ЕНП), докладчик по предложението за въвеждането на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, на дискусия, на която се обсъди предстоящото хармонизиране на данъчното законодателство в Европейския съюз (ЕС).

В полза на конкуренцията

„Технически няма да е възможно Европейският съвет на министрите на финансите единодушно да вдигне минималната данъчна ставка на 18%. Всички се ангажираме да не се подкопава основата от 10%“, заяви той пред експерти и представители на бизнеса.

Паул Танг (Нидерландия, С&Д), друг докладчик по предложението за въвеждане на европейска директива за обща основа за облагане с корпоративен данък, също е на мнение, че министрите ще са склонни да приемат по-ниско ниво на минималната данъчна ставка в ЕС, защото според него това ще създаде конкуренция между страните.

За справедливи данъци

След срещата си във финансовото министерство двамата експерти коментираха с българските представители на бизнеса европейските директиви за хормонизиране на данъчното законодателство. Те се надяват, че по време на  българското председателство на Съвета на ЕС ще се постигне консенсус в Европейската комисия (|ЕК). Ако това обаче не се случи, те смятат, че решение ще има през втората половина на 2018 г. по време на председателството на Австрия.

След посещението си в България специолистите от Европейския парламент (ЕП) ще посетят Румъния, Ирландия и Австрия, които са последните страни от европейската им обиколка, за да се чуе мнението и на тези държави. Това според тях е доказателство, че дискусията не се води само в Брюксел.

Investor.bg припомня, че в края на 2016 г. ЕК реши да поднови предложението си за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък. Предишният опит през 2011 г. не събра достатъчно подкрепа сред държавите членки, но изглежда сега обстановката е различна.

Скандалите с Панамските документи и „Люкслийкс“ засилиха волята за данъчни реформи, като поставиха в нова светлина предложението на Комисията за хармонизиране на данъчното облагане. Досието за хармонизиране на данъчното законодателство сега е в ръцете на Съвета на ЕС, т.е. на лидерите на държавите членки, които трябва да вземат решение по въпроса с единодушие.

Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Хахахаха,сега разбрахте ли защяо беше офанзивата по данък дивидент - защото отпада като вид данък.В България е въведена едниствената система в света, къдети нормативно ти се залага облагаем трудов доход с текстове от ЗБДОО, като реално нямаш такъв.Всички управители/собственици по ДУК, които не плащат данък общ доход, т.е. нямат трудови доходи, както и всички със свободни професии, сме задължени да плащаме осигуровки върху неизкарани пари. Факт признат и от НАП, защото никога не са гонили споменатите по-горе за укриване на приходи от труд - данък общ доход.Това е робство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още