IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще обявят ли Путин и Тръмп споразумение за Сирия?

До късно снощи Кремъл и Белият дом все още провеждаха консултации за формата на евентуален разговор между двамата лидери

08:45 | 10.11.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Русия се приближават към споразумение за Сирия относно това как те се надяват да бъде решен въпросът с прекратяването на гражданската война там след разгрома на групировката "Ислямска държава" (ИД), съобщиха снощи неназовани американски официални източници, цитирани от Асошиейтед прес (АП). 

Ако спешните консултации, които са в ход в момента, успеят, споразумението може да бъде обявено още утре от президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин след срещата им във Виетнам, съобщиха четирима американски служители. САЩ изразиха резерви относно организирането на формална среща между двамата лидери, ако те не са в състояние да обявят някакво конкретно споразумение, отбелязва АП. 

Потенциалната договорка идва на фона на офанзивните действия на различни военни сили, довършващи разгрома на ИД - екстремистката групировка, която доскоро контролираше значителни територии от Ирак и Сирия.
Битките срещу ИД вече не са приоритет, което връща фокуса обратно към сложния и неподатлив на разрешаване конфликт между режима на президента Башар Асад и бунтовниците и към опасенията, че външни сили, като например Иран, ще имат решаващ глас върху бъдещето на страната. 

Руско-американското споразумение, което сега се обсъжда, ще се фокусира върху три елемента, съобщиха служителите: избягване на конфликт между руските и американските военни, намаляване на насилието в гражданската война и вдъхване на нов живот в мирния процес под егидата на ООН. Служителите, цитирани от АП, са пожелали анонимност, тъй като не са оторизирани да обсъждат водещите се в момента консултации.

Споразумението ще трябва също така да развие напредъка в установяването на т.нар. "зони за деескалация" в Сирия, които доведоха до успокояване на положението в някои части на страната. 

Важен момент, който трябва да бъде решен, е безпокойството на САЩ, споделяно и от неговия съюзник Израел, от присъствието на подкрепяни от Иран милиции в Сирия, които се възползват от вакуума във властта, отбелязва АП.

САЩ и Израел търсят начин да предотвратят установяването на постоянно присъствие в Сирия на приятелски или лоялни на Иран сили. Израел смята Иран за свой върл враг. Една от обсъжданите идеи била установяване на "буферна зона" по израелската граница със Сирия. 

Очаква се също така да бъде потвърдена подкрепата за усилията на ООН по съживяване на мирния процес чрез преговорите в Женева, на които да се търси политически преход в Сирия и прекратяване на гражданската война. САЩ и Русия от години имат едно ключово противоречие - дали президентът Асад може да остане на власт в едно бъдещо сирийско правителство, посочва АП. 

"Ние вярваме, че Женевският процес е правилният начин да се върви напред. За съжаление той отдавна буксува, но има известен напредък и в това отношение", каза вчера говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. 

Москва бе инициатор за организирането на среща Путин - Тръмп, докато двамата са във Виетнам тази седмица, но САЩ имаха резерви до последно, настоявайки за конкретен резултат от такава среща. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, заяви пред журналисти в Москва вчера, че двамата президенти така или иначе ще се видят на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Дананг, но добави, че обсъждането на дневния ред на срещата все още продължава. Според него двамата могат да се видят не само веднъж, ако сметнат това за необходимо. 

Отговаряйки на въпрос за съдържанието на предстоящия контакт, Песков, цитиран от ТАСС, поясни, че "не е съгласуван някакъв конкретен дневен ред", но че двамата имат много теми от общ интерес за обсъждане.

А малко по-рано Юрий Ушаков съветник на руския президент, бе по-конкретен, като заяви, че Путин и Тръмп могат да обсъдят на срещата във Виетнам положението в Сирия и на Корейския полуостров, както и двустранните отношения, които "се намират в задънена улица, в кризисно положение". 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 4
markov
преди 6 години
Ами ще я откаже щото Путин му казал че за Сирия , Краварите нямат думата.След приключване на батака в Сирия на ред идва Либия ..... че и там е голяма *** организирана от Краварите, пък една Руска базичка до бреговете на Италия и Франция ще е добра контрамярка срещу изнудването на Сърбите и околните им да влизат в НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Страх го е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Тръмп отказа среща с Путин. Може да свалите статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още