IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EON изгражда мрежа от станции за зареждане на автомобили от Италия до Норвегия

Германският енергиен гигант се обединява с датския оператор в сферата на електрическата мобилност Clever в новия си проект

10:07 | 10.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският енергиен гигант EON се обединява с датския оператор в сферата на електрическата мобилност Clever, за да изгради мрежа от станции за бързо зареждане на автомобили по европейските магистрали, докато ЕС се опитва да стимулира по-широко разпространение на електрически автомобили, съобщава Bloomberg.

По проекта, подкрепен с 10 млн. евро еврофинансиране, първоначално ще бъдат изградени 180 станции от Италия до Норвегия, заяви Clever в петък. Първите станции в Германия и Дания ще бъдат открити през лятото, а останалите ще бъдат поставени на разстояние поне 180 км и ще позволяват трансконтинентални пътувания.

Производителите на автомобили харчат рекордни суми за разработването на електрически превозни средства, за да отговорят на все по-суровите стандарти за замърсяване. По-строги ограничения върху въглеродните емисии ще влязат в сила от 2021 г., което кара производителите да произвеждат електрически автомобили, надявайки се, че по-широкият избор и по-големите покривани разстояния ще доведат и до по-силни покупки.

„Трябва да сме готови за масово приемане на електрически автомобили“, каза Каспър Киркетерп-Молер, главен изпълнителен директор на Clever, стартъп на датски енергийни компании.

„Нуждаем се от инфраструктура и трябва да намалим тревогите около покриваното разстояние. Това, което ни липсва, е мрежа, свързваща градове и страни“, казва той в телефонно интервю.

Планът на Clever и EON отразява подобните усилия на водещите европейски производители на автомобили. Volkswagen, BMW и компанията майка на Mercedes-Benz Daimler се обединиха, за да създадат мрежа за зареждане с около 400 станции до края на десетилетието.

Рядката инвестиция на производители в инфраструктура отразява натиска върху производителите да отговорят на опасенията около използването на електрически автомобили.

Clever, която оперира 1500 станции в Скандинавия и северна Германия, ще изгради нови магистранлни станции за презареждане на батерии само за до 20 минути. Станциите ще могат да побират от 2 до 6 автомобила и ще бъдат разположени на места за почивка по магистралата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Започна се Нищо вече не може да спре възхда на електрическите автомобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още