IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и европейската отбранителна дилема

Великобритания има специална роля в отбраната на Европа, но колко специална ще остане тя и след Brexit още не е ясно

17:33 | 11.11.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания, с ядрения си арсенал и членството си в Съвета за сигурност на ООН, има специална роля в отбраната на Европа. Точно колко специална ще остане след Brexit обаче ще зависи от обсъжданията, започващи следващата седмица, коментира Politico.

Бъдещите отношения в отбраната ще бъдат в програмата на европейските представители следващия четвъртък като част от вътрешната подготвителна работа в очакване на втората фаза на преговорите за Brexit, които ще очертаят бъдещата връзка между Лондон и Брюксел. На теория тази втора фаза може да започне следващия месец.

Европейските страни в Централна Европа и в Прибалтика, от България до Литва, предпочитат Лондон да получи специален статут, който да му позволи да взима участие във взимането на решения около военни мисии и, потенциално, по индустриални проекти в сектора на отбраната, твърдят дипломати, които следят внимателно темата.

В Западна Европа страни като Дания подкрепят възможността страни извън ЕС да могат да участват във финансирани от съюза военни проекти – отваряйки вратата за потенциално британско участие.

Други по-силни страни обаче са по-склонни да направят подобна бъдеща уговорка само в зависимост от характера и резултатите на сегашната първа фаза на разговорите за Brexit.

“Париж и Берлин искат първо да видят как ще приключи първата част от разговорите“, каза европейски дипломат.

Враждебна сделка между Великобритания и Брюксел или вероятност от „твърд Brexit”, при който Великобритания излиза без сделка, ще унищожи всеки шанс за специална отбранителна връзка в бъдеще.

„Ако Великобритания се придвижи към твърд Brexit, ще бъде трудно да се изгради нужното доверие [за близко бъдещо сътрудничество]”, казва Роза Балфур, старши сътрудник в мозъчния тръст German Marshall Fund of the United States.

Отбрана на две скорости

Трети страни вече могат да се присъединяват към военни операции на ЕС, но нямат почти никаква роля в създаването им. Те могат да участват и в промишлените действия на сектора, водени от Европейската агенция за отбрана, с предварителното одобрение от страните членки на ЕС.

Излизането на Великобритания обаче се случва, докато ЕС предприема сериозна реформа на собствените си отбранителни амбиции, които означава, че бъдещата роля на Великобритания трябва да бъде предефинирана в този нов контекст.

Следващия понеделник около 20 страни от ЕС официално ще обявят намерението си да участват в засилено сътрудничество в отбраната – нещо като Европа на две скорости по отбраната, което се очаква да засили възможностите и оперативната съвместимост на блока.

За да постигнат тази цел, Европейската комисия стартира европейски фонд за отбрана през юни, който, освен всичко друго, предлага 90 млн. евро от сега до 2020 г. за военни проучвания и 500 млн. евро за 2019 и 2020 г. за развитие и придобивания. Целта е да се мобилизират и около 5 млрд. годишно в координирани разходи за оръжия и оборудване като дрони и хеликоптери.

А това създава привлекателни перспективи за британската военна индустрия.

Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 0
red6
преди 6 години
САЩ може и да нямат думата в случая, защото почна да им пари под ***. И то на много точки по света. Вече не могат да го играят световния жандарм - нямат ресурс за това. Особено на фона на засилването на Русия и Китай. Тъй, че ще им е по-добре да имат силен съюзник, отколкото слаб васал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
Grosss
преди 6 години
Каквито и планове да има Европа за силна армия американците няма да гопозволят,особено на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Крейзи , такива като тебе трябва да бъдат държани на къса каишка и ежедневен лекарски контрол ! Ти даже и не осъзнаваш какво пишеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 18
lyusien
преди 6 години
До 2 На майната ти О да Разбира се Турция Много хора със сигурност и ти нямат реална представа за тази страна Двумилиона армия 80 милионно населениие Бронирана техника тяхно производство Те единствени не се поколебаха когато руски самолети от сСирия започнаха да влизат в тяхното въздушно пространство Предупредиха руснаците и когато те продължиха им свалиха самолет На тях може да се разчита докато на англичаните не е съвсем сигурно Знаеш ли Такива като теб без визия им е трудно да предвидят бъдещето но Турция рано или късно ще стане член на Е С Както и Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
С Турция ше е къде къде по комфортно , нъл тъй Люска ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
за какво ви са англичаните да участват в този общ европеиски отбранителен проект За да искат да напуснат след това и да създадат маса проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още