IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растат опасенията в Европа за руската намеса в каталунската криза

Европейски депутати и анализатори поискаха повече власт за ЕК при казуси като този в Каталуния

12:09 | 10.11.17 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече се чуват опасенията в Европа за намесата на Русия в каталунската криза, пише англоезичната версия на испанското издание El Pais. Съмнения за участие на Москва има и по отношение на изборите в Германия, референдума в Холандия за подписването на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, а от скоро - и за допитването за Brexit, допълва изданието.

Един от европейските депутати - румънецът Виктор Бостинару, дори обясни, че има доказателства за натиска на Русия за обявяването на независимост в Каталуния. Той посочва, че данни от разследване показват участие на руски хакери в редица онлайн кампании в различни страни.

"Не бива да бъдем наивни: зад думите и слоганите в подкрепа на независимостта има скрити мотиви", предупреждава депутатът, който е зам.-председател на групата на "Социалистите и демократите" в Европейския парламент.

Историк по образование, Бостинару подкрепя действията на централната власт в Испания по казуса с Каталуния. "Държавата има пълните права да използва всички свои ресурси, за да гарантира териториалната цялост", категоричен е той.

За депутата този случай показва, че не само малките европейски държави са цел на опитите на Москва да дестабилизира ЕС, а общността не е добре подготвена за тази нова атака и призовава да бъде обърнато внимание на тази заплаха.

Румънският депутат не е единственият - негови колеги и международни експерти подписаха декларация искания за повече власт за Върховния комисар Федерика Могерини при казуси като каталунския.

Голяма част от подписалите документа са представители на страни от Източна Европа - регионът, който изпитва на гърба си повечето опити за дестабилизация, идващи от Русия, пише El Pais. Под него подписи са сложили и американски академици и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Прочети изкуството на войната (китайски древни мъдрости, за пръв път ми попаднаха по социалистическо време в превод от руски), любимото четиво на китайския лидер. От това което има да се случва и ни засяга е, че ние европейците ще загубим за пореден път икономически (като брюкселщината/американщината ще ни я доинсталират; туристите и бизнесмените от далечния изток ще стават все повече; а деби-лите сред народа европейски ще се размножат до степен да се конкурират с хамериканските).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 2
tisia
преди 6 години
...да ,много правописни грешки ,нооооо съм бесен на този индивид!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
tisia
преди 6 години
..."Интересно колко жертви щеше да даде България, ако беше обявила война на СССР а не на САЩ и Великобритания."...парц+лче..само в твоята празна кратуна може да се роди мисълта ,тогава , съвсем скоро след края на Руско- турската война и освобождението на България от турско робство България да обяви война на народа ,който е давал жертви за неговата свобода! ...не че и тогава не е имало празноглавци като теб ! ...и бомбандировките са били с цел да се убиват мирно население с цел да се "сплаши врага"....те и сега препят наред щеш свадба щеш погребално шествие ,,,болница....*** крав"рска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
тоиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Mavi Gъz, пий си антидепресантите и не съди за хората по себе си. Защо трябва да ти обяснявам, че покрай Народния съд има 12 а според други 20 хиляди безследно изчезнали? А след това по лагерите и затворите а даже и по милиционерските участъци, колко хора получиха "слънчев удар". Наистина си *** като мериш жертвите. Използвал съм Народен съд като събирателно за престъпленията на червената проруска шайка в България. На човек с името Mavi Gъz трябва да се обяснява дълго и упорито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Бая време им трябваше за да го проумеят. Аз лично очаквах много по-рано да обявят вината на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 6 години
абе щом целата форумна *** се изреди да ги защитава, ясно е че са виновни ... иначе нямаше да ви пуснат тия опорки! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 6 години
само в главите ви празни има диктатура ... теб лично кво те накараха на сила ?а некви репресии да си изпитал заради писанията ти тук ? я *** в расия и пиши срещу *** да видим кво ще ти се случи ? ... и стига си писал невярни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 6 години
сигурно има и трети вид, не знам! Вие на Позитано ги знаете най-добре, даже сигурно и гланциран каталог имате там :):) но ти определено си от руските yтрепки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
"... но нали знаеш че убитите от Народния съд са повече?"И колко повече?"Жертвите са: 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 сериозно ранени, разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в пъти повече."И"За около 4 месеца са издадени 9 155 присъди, с които са осъдени на смърт 2 730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите затвор от 1 до 20 години."И диот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още