IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени изместват производството на вино към нови региони

След няколко години вината от Англия и Полша може да се окажат толкова харесвани, колкото и бутилките, идващи от Франция, Италия или Калифорния

17:50 | 11.11.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Любителите на хубавото вино едва ли биха занесли като подарък бутилка полско шардоне или пък английско пенливо вино. Това наистина би било дързък избор днес, но след няколко години тези вина може да се окажат толкова харесвани, колкото и бутилките, идващи от Франция, Италия или Калифорния, коментира Quartz.

Картата на света на виното преминава през драматични промени. Световното производство на вино е напът да достигне най-ниските си нива от десетилетия основно заради климата, сочат оценки на Международната организация за виното (МОВ). В същото време производството на вино във Великобритания достига върхове, особено при пенливите.

Макар че експертите остават разделени за това кои части на света ще изгубят и кои ще спечелят, всички са съгласни, че най-известните региони за вино в света няма да останат същите. С повишаването на глобалните средни температури най-добрите земи за засаждане на лозя се отдалечават от екватора и отиват все повече на север или на юг в зависимост дали говорим за северното или южното полукълбо.

Първото изчерпателно проучване по темата е публикувано през 2013 г. в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences. То прави драматичното твърдение, че виното, произвеждано в Бургундия, Франция, и долината Напа, Калифорния, наред с други региони по света, ще изчезнe в рамките на 50 години.

Изследователите твърдят, че ще се появят нови региони за отглеждане на лозя и че те ще произвеждат по-добри вина от сегашните лидери. В Европа в Англия, Полша и Австрия ще се развият най-благоприятните условия, прогнозира проучването. А в САЩ щатите Монтана, Уайоминг и Мичиган ще извлекат най-големи ползи.

Проучването обаче бе разкритикувано заради слабата си методология. Макар че тези традиционни регионi определено са под заплаха, последващи проучвания обрисуват по-сложна картина. С повишаването на температурите местните климатични промени може да се окажат различни по света. Някои региони ще преживеят суши например, а други – наводнения. По-добър начин за прогнозиране на тези промени е да се изучат отделните региони.

Проучване от по-рано тази година показа, че вкусът на кава – вид пенливо вино, произвеждано в северните части на Испания – ще се влоши в резултат на по-топлите температури. Очаква се регионът да бъде по-сух и по-топъл, което ще доведе до по-ранно узряване на гроздето, а това от своя страна ще направи виното по-сладко и не толкова кисело.

От друга страна проучване от 2016 г. показва, че климатичните промени може да са се оказали полезни за френските лозя от 80-те години насам. Ранното зреене е направило гроздето по-богато на танини – химикалите, които дават цвета на червеното вино и могат да добавят нотки горчивина и комплексност. Проучването обаче предупреждава, че тези предимства може да не се задържат още дълго време със затоплянето на климата.

Има надежда, че ще има и региони, където климатът няма да се промени значително. Проучване от 2015 г. предполага, че някои региони може да успеят да се адаптират към промените в климата, използвайки методи като напояване.

В най-лошия случай други региони ще са готови да се възползват от пропуските. Въпросът е кой регион ще се превърне в следващото Бордо или Напа. Някои от кандидатите са Англия и Мичиган в САЩ.

С промените във времето климатът в региони в Южна Англия все повече наподобява този на френския Шампан. В същото време почвата там също е като тази в региона, което значи, че през следващите години за английските вина може да се чува доста повече.

Щатът Мичиган вече има малко производство на вино, но все повече го увеличава със затоплянето на времето. Броят на винарните например е скочил от 16 до 130 през последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Пробвай , ама умната ...патил съм неведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
kranc_mk
преди 6 години
Искаш да кажеш, че около Ореш мога да намеря тази дивачка, защото знам че е диво грозде. И там мога да пия вино от някой от селото за да го опитам. Аз също съм чувал че става невероятно гъсто и много тежко вино. Ти пил ли си го??? И много благодаря за инфото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
В Напа Вали има и българин: http://mirocellars.com/about-miro/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Разаходи се из едно село до Свищов , на около 10км мисля , казва се Ореш , избери си пръчки и боди , не се пръска и виното става като мастило,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
kranc_mk
преди 6 години
Виж. Аз съм ценител. Пил съм вина от половината свят. Бели, червени, розета и прочие. Очарован съм от вината на Молдова. Но както казах обичам български вина и ще си ги пия с кеф. Семейството ми пройзвежда вино за домашна консумация от десетилетия. В дома на родителите ми се мотаят бутилки от на по 20-30 години, който не са оцет, а са прекрасни наситени вина. Аз пак казвам, родолюбец съм искам българско вино от сортове като Мавруд, Отел /или ЛИПА както го наричат. Уникални вина стават/ и най-вече търся вино от сорта БЕЛГИАНА. Моля помогнете да го намеря. Това искам. Всяко вино и район си има своята сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Хахаха , по - пъпеш от туй което е сега , здраве ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Е тогава и аз да те помоля нещо! Направи същото, с близките си и накрая със себе си. Сигурен съм че човечеството ще премине с една еволюционна степен напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Много те моля, направи услуга на Света и се гръмни.... макар да съм убеден, че по-застрелян от това нема накъде...:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Ти наистина не си в час. При виното важи максимата " Кеф, цена няма". Трябва ли да ти ровя за доказателства че достатъчно често "треторазрядни" вина побеждават "еликсирите" при дегустация на тъмно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Подобни спорове са 99% снобизъм. Многократно са правени експерименти, които доказват, че не е възможно да се даде обективна оценка за вкусовите качества на вината. Един от най-куриозните е експериментът на Фредерик Броше, който предложил на 57 дегустатора да оценят две вина - бяло и червено. Уловката била, че червеното всъщност било същото бяло вино, оцветено с хранителни бои. Нито един от "експертите" обаче не усетил това и всички оценили различно двете вина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още