IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени изместват производството на вино към нови региони

След няколко години вината от Англия и Полша може да се окажат толкова харесвани, колкото и бутилките, идващи от Франция, Италия или Калифорния

17:50 | 11.11.17 г. 22
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Любителите на хубавото вино едва ли биха занесли като подарък бутилка полско шардоне или пък английско пенливо вино. Това наистина би било дързък избор днес, но след няколко години тези вина може да се окажат толкова харесвани, колкото и бутилките, идващи от Франция, Италия или Калифорния, коментира Quartz.

Картата на света на виното преминава през драматични промени. Световното производство на вино е напът да достигне най-ниските си нива от десетилетия основно заради климата, сочат оценки на Международната организация за виното (МОВ). В същото време производството на вино във Великобритания достига върхове, особено при пенливите.

Макар че експертите остават разделени за това кои части на света ще изгубят и кои ще спечелят, всички са съгласни, че най-известните региони за вино в света няма да останат същите. С повишаването на глобалните средни температури най-добрите земи за засаждане на лозя се отдалечават от екватора и отиват все повече на север или на юг в зависимост дали говорим за северното или южното полукълбо.

Първото изчерпателно проучване по темата е публикувано през 2013 г. в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences. То прави драматичното твърдение, че виното, произвеждано в Бургундия, Франция, и долината Напа, Калифорния, наред с други региони по света, ще изчезнe в рамките на 50 години.

Изследователите твърдят, че ще се появят нови региони за отглеждане на лозя и че те ще произвеждат по-добри вина от сегашните лидери. В Европа в Англия, Полша и Австрия ще се развият най-благоприятните условия, прогнозира проучването. А в САЩ щатите Монтана, Уайоминг и Мичиган ще извлекат най-големи ползи.

Проучването обаче бе разкритикувано заради слабата си методология. Макар че тези традиционни регионi определено са под заплаха, последващи проучвания обрисуват по-сложна картина. С повишаването на температурите местните климатични промени може да се окажат различни по света. Някои региони ще преживеят суши например, а други – наводнения. По-добър начин за прогнозиране на тези промени е да се изучат отделните региони.

Проучване от по-рано тази година показа, че вкусът на кава – вид пенливо вино, произвеждано в северните части на Испания – ще се влоши в резултат на по-топлите температури. Очаква се регионът да бъде по-сух и по-топъл, което ще доведе до по-ранно узряване на гроздето, а това от своя страна ще направи виното по-сладко и не толкова кисело.

От друга страна проучване от 2016 г. показва, че климатичните промени може да са се оказали полезни за френските лозя от 80-те години насам. Ранното зреене е направило гроздето по-богато на танини – химикалите, които дават цвета на червеното вино и могат да добавят нотки горчивина и комплексност. Проучването обаче предупреждава, че тези предимства може да не се задържат още дълго време със затоплянето на климата.

Има надежда, че ще има и региони, където климатът няма да се промени значително. Проучване от 2015 г. предполага, че някои региони може да успеят да се адаптират към промените в климата, използвайки методи като напояване.

В най-лошия случай други региони ще са готови да се възползват от пропуските. Въпросът е кой регион ще се превърне в следващото Бордо или Напа. Някои от кандидатите са Англия и Мичиган в САЩ.

С промените във времето климатът в региони в Южна Англия все повече наподобява този на френския Шампан. В същото време почвата там също е като тази в региона, което значи, че през следващите години за английските вина може да се чува доста повече.

Щатът Мичиган вече има малко производство на вино, но все повече го увеличава със затоплянето на времето. Броят на винарните например е скочил от 16 до 130 през последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Кога си пил вино от Напа , разбирачо?!.... Ти по-назапад от Западен парк не си мърдал.... Силно се съмнявам, че и по-наизток от Константин Величков също....В коя бг-верига или магазин си намерил да пиеш вина от Напа Вали? Имаш ли понятие, че 70% от винарните са собственост на потомствени французи и/или италианци, които от векове се занимават с тая работа?!Калифорнийските вина са върхова класа, *** да видиш по запада с кви цени са... А франсетата и италианците разбират повече от теб, гаранция...Ае у лево...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Повечето от коментаторите тука никога не са пили истинско вино... Единият пиел австралийски, при тва с такъв апломб обяснява за плътност и комплексност, сякаш е първокласно френско сомелие... Абе айол, бутилка вино до 10 лв е 3 лв само стъклото, а съдържанието е червена боя, омирисител с натриев глутамат и второкачествен спирт... разбрала сввинята от кладенчова вода...Другият па - македонските вина били по -добри от българските...Кви вина по чукарите около Вардара бе, гросе специалисте....Я си гледайте постовете за Масква и Путин... поне за тях ви плащатСмешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
За царе на бялото вино признавам българи, италианци и испанци, а за червено македонците ни бият, макар рядко, но да има и хубави червени български вина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Тази и предната година лозята във Франция, Австрия, Чехия, Унгария, Италия и дори Испания измръзнаха. Толкоз по темата с достоверността на статията и ''глобалното затопляне''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
coder
преди 6 години
Климатичните промени има доста време докато променят производството на каквото и да било. В граничните райони на климатичните зони има големи крайности, които не позволяват отглеждането на култури, които предпочитат само по-топлата част на границата. Пример - маслините в Петричко: 3-4 зими ще изкарат добре, но на 5-тата ще свие такъв студ, че ще замине на вятъра целия труд през предните години. Така че трябва още време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Ти пишеш за ценители. Аз пиша за средно-статистически българин, който има до 10 лева за бутилка вино в джоба си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Не виждам какво имаш против сайдера, всеки си има вкус, било то за жени, храна или алкохол. Аз лично вино не пия, предимно сайдер и бира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kranc_mk
преди 6 години
И аз съм ги пил, но има уникални български вина. Лично аз много обичам вина от района на Брестовица, Магурата, Добруджа. Тези райони много ми харесват. Издирвам вино което е характерно за Свищов и е местен сорт лоза който се казва БЕЛГИЯАНА, но не мога да го намеря. Наскоро намерих едно уникално малиново вино и просто е УАУУУУУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Мисля че съм патриот, но пия австралийски и чилийски вина. Два пъти по-голяма плътност, вкус, аромат и послевкус от българските вина. И опиват много по-малко. Цената е една и съща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
kranc_mk
преди 6 години
От както Лозата светува най-добрите и истински вина са от Северен Иран, Армения, Грузия, Северна Турция и БЪЛГАРИЯ. Не случайно храма на Дионисии си е на Българска територия. Истината е че през последните 100 години маркетинга от Италия и Франция смаза Българските и Арменските вина. Никой обаче не споменава за Молдова държава със много солидни традиции който с кеф ще отхапят голям дял от Италянските вина. А за новите вина от Напа, Нова Зеландия, Чили, Аржентина и прочие не искам и да чувам. Виното лично за мен е едно и то произхожда от БЪЛГАРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още