IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай го чака историческа борба с корупцията

Според новия главен ръководител на кампанията китайската компартия е заплашена от провал, ако не се справи с това противообществено явление

09:52 | 11.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай трябва да спечели борбата срещу корупцията или ще бъде изтрит от историята, предупреди новият главен ръководител на тази кампания, цитиран от Ройтерс.

Джао Лъдзи бе избран миналия месец в седемчленния Постоянен комитет на Политбюро на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП). На него бе възложено да оглави ключовата за президента Си Дзинпин борба срещу корупцията - нещо, което подчертава съсредоточаването на ККП върху изкореняването на корупцията.

В редакционна статия, публикувана днес в държавния вестник "Женмин жибао", Джао подчертава, че китайската компартия е заплашена от провал, ако не се справи с това противообществено явление. "Ако нашият контрол върху партията не е силен и партийното управление не е стриктно, то тогава партията няма да съумее да избегне изтриването си от историята и няма да изпълни своята историческа задача", пише той.

Си Дзинпин е предупреждавал, че необузданата корупция в държавния апарат може да отслаби хватката на ККП върху властта, отбелязва Ройтерс. На петгодишния конгрес на партията миналия месец нейният генерален секретар и президент на Китай даде да се разбере, че ще продължи да преследва корумпираните функционери - от най-високото до най-ниското равнище.

"Фактите ни казват и предупреждават, че позицията на партията на върховен политически лидер и сила са основата на нашата политическа стабилност, икономическо развитие, национално единство и социална стабилност", пише още Джао, новият ръководител на Централната комисия за проверка на дисциплината към ККП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 6 години
ти някога ще напишеш ли нещо смислено ? ... или с две гънки, толко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Китай не го плачи , я напиши България кога ше пребори корупцията ...ориентировъчно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още