IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Emirates води преговори за доставката на още 36 самолета A380 от Airbus

Сделката се оценява на близо 16 млрд. долара по сегашни каталожни цени

16:09 | 11.11.17 г.
<p>
	100-ият самолет А380 на Emirates. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

100-ият самолет А380 на Emirates. Снимка: Архив Ройтерс

Емирските авиолинии Emirates водят преговори за закупуването на около 36 допълнителни самолета Airbus SE A380, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Ходът вероятно ще помогне да се удължи живота на затруднената програма на Airbus.

Изпълнителните директори на компанията се опитват да сключат споразумение и да го обявят преди 12 ноември, когато започва двугодишното изложение Dubai Air Show, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. Поръчка за 36 броя от модела се оценява на 15,7 млрд. долара по сегашни каталожни цени, макар че стойността може да се промени, докато разговорите навлизат в последните етапи.

Airbus се опитва да си осигури допълнителна поръчка на модела с 4 двигателя от Emirates, което ще удължи с 4 години и половина времето, с което компанията изостава в доставките си. Производителят на самолети бе принуден да намали производството на модела да само осем на месец следващата година от 25 през 2016 г. заради слабо търсене. Мениджърът по продажби в оставка Джон Лийхи, които възприема Emirates като последна своя победа, преди наследникът му да поеме поста, е известен с това, че сключва поръчки в последния момент преди авиошоута.

Споразумение с Emirates ще позволи на Airbus да продължи продажбите на самолета, търсейки по-малки сделки, които не биха били осъществими без ангажимента на най-големия си клиент на модела. Представители на базираната в Тулуза, Франция, Airbus и на Emirates, чиято централа е в Дубай, са отказали коментар.

Самолетопроизводителят обяви през юни ъпгрейд на А380, наречен А380 Plus, чийто подобрения имат за цел да развият горивната ефективност на самолета. Главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс заяви отново ангажимента на компанията към самолетите този месец в Хамбург, когато Emirates получи 100-ния си самолет от общо поръчани 142.

Emirates вече представлява основния клиент на модела, който има общо 317 нетни поръчки. Повечето други клиенти, като British Airways, Lufthansa и Air France, направиха самолета малка част от флотилията си, а някои дори намалиха първоначалните си ангажименти.

Ройтерс по-рано заяви, че преговорите се фокусират върху сделка за между 36 и 38 самолета, позовавайки се на запознат източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още