IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Няма да пуснат България в еврозоната без ефективно правоприлагане

Върховенството на правото в България е компрометирано в очите на някои европейски държави, коментира Стойчо Стойчев

12:45 | 12.11.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Проблемите, свързани с членството на България в еврозоната, са много и може би най-същественият е, че в България върховенството на правото е компрометирано в очите на някои европейски държави. Те няма да допуснат България в еврозоната, докато не се гарантира ефективното правоприлагане и докато публичните регулации не започнат да действат така, както действат в една средностатистическа държава, членка на еврозоната. Това каза политологът Стойчо Стойчев в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

От срещата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с премиера Бойко Борисов и произтеклите след това теми "най-фрапантна бе заплахата за Европа от война и идеята да се ускорява превъоръжаването, да се дислоцират части", а това са "малко прибързани и изобщо несъстоятелни мерки", защото "реални военни заплахи не смятам, че съществуват", каза още гостът.

По думите му другата важна тема, която излезе на дневен ред, бе ускорената евроинтеграция на Западните Балкани. "Хубаво е това да бъде приоритет за България, защото е полезно за страната ни. Но какъв е ресурсът да се работи активно по тази тема е друг въпрос".

"В момента в Европейския съюз няма желание за такава ускорена интеграция на Западните Балкани. Причината до голяма степен е, защото самият ЕС има нужда от реформи, от промяна на политиките и на философиите си. Едва след това може да се говори за някакво разширяване".

Разбира се, и общественото мнение е важно, а виждате, че в различните страни идеята за разширяване не се одобрява от мнозинството граждани, допълни Стойчев. "Но са по-важни другите причини. Те са вътрешноорганизационни за самия ЕС. Ясно е, че той предизвиква някакви кризи - Brexit, проблемът с Каталуния, в които кризи той няма ресурс да действа. За това, първо тези неща трябва да се решат и именно те са в дневния ред на ЕС, а след това трябва да се търси разширяване към Западните Балкани".

Кой има интерес да се води пропаганда против влизането на България в еврозоната? Слаб лидер ли е Доналд Тръмп? Очаквайте видео с целия коментар в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
и 2 има право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Не мога да не съглася с теб 4,5, но и еврогейчетата не трябва да се подценяват! Таа може да се правят още дооста време на високоморални и принципни, за наше съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Вече сме трън в очите на Путин с идеята за присъединяване на западните балкани към ЕС. И ако на пролет русофила Радев не го пусне за 3-ти март да ни накичи с някой нов паметник за освобождението от турско робство, току виж пратил новия си уртак Ердоган да му играем кючек като комшийте от запад. Сърбите направо надминаха и най-гнусната представа за себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Lucifer
преди 6 години
Стига черногледство! Другите хич не са по-цвете от нас. А пък че има нечий интерес да сме все на каишка то е ясно. Ние не сме уникат, нашите безобразия си ги има навсякъде по грешния свят. Но ако все така ни държат до безкрайност на каишка то не ние ще присъединим западните балкани към ЕС а обратно....същото ще стане и със ЕЗ, и сега не са много мераклиите за ?-то...За БГ, ЕЗ и Шенген сега е решаващ момент и не бива да се изпуска! Иначе ще последват регресивни събития и мноооого нерадстно бъдеще...а това със сигурност ще ни прехвърли към съдбата на западните балкани а не те към нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ако гражданското общество в България не порасне за да победи политиците и истинските управляващи престъпници, стоящи винаги в сянка, никога няма да има ефективно правоприлагане в страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
majnata
преди 6 години
Че те и в самата еврозона правилата не се спазват от всички бе , алоооу...има едри и дребни риби , я се огледай малко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
Ще го кажа по просто от този политолог за да го разберат по вече хора -няма да ни приемат във еврозоната и шенген докато правилата в България не се спазват както във по вечето европеиски страни И още по важно -Да се спазват от всички Това което е неразбираемо защо от Е Ц Б и европеиската комисия не го напишат в условията които се изискват за членство в еврозоната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още