IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови молове в Европа се забавя

В България се очаква да отворят три проекта догодина, които възраждат съществуващи и недовършени площи

11:52 | 13.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителството на нови търговски центрове в Европа чувствително се забавя през тази година, като тенденцията се очаква да се задържи и през следващата година, показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

България не прави изключение. От години този сегмент от пазара на бизнес имоти е в стагнация, макар и през тази година да се наблюдава раздвижване – по-сериозно в инвестиционните продажби, отколкото в новото строителство, но все пак се очакват три нови проекта в страната.

През първото полугодие на 2018 г. се предвижда да бъде завършен Delta Planet във Варна – недовършеният Галерия Варна, който в един момент се планираше да се превърне в частна болница. Инвеститор в търговския център е Delta Real Estate, част от сръбския Delta Holding, която придоби 50% от проекта с площ 40 хил. кв.м.

Мол Plaza в Пловдив – също бившият мол Галерия, ще добави още 34 500 кв.м търговски площи към общия обем в страната. Търговският център в момента претърпява мащабен ремонт, като част от сградата се преустройва в офиси с площ 12 хил. кв.м.

Третият проект е Shopping Arena Ruse в Русе с инвеститор компания на братя Бобокови. Той е част от проекта Grand Plaza, който датира отпреди кризата, от 2006 г., но от който отвори само спортната зала. Като част от проекта се предвижда и офис сграда и 5-звезден хотел.

В София, в кв. „Младост“, вече започна и строителството на проекта Grand Kanyon на турската компания Гаранти Коза, част от който също са предвидени търговски площи. Завършването им обаче е с хоризонт около 2020 г.

Пазарът в Европа се забавя

Към края на първото полугодие общият обем на търговските площи в Европа достига 160,8 млн. кв.м, което е с почти 3% над обемите от първата половина на 2016 г.

От тях в Западна Европа се концентрират 109,1 млн. кв.м, а в Централна и Източна Европа – 51,7 млн. кв.м, което е ръст със съответно 1,4% и 6% на годишна база.

Новопостроените площи за първите шест месеца на годината възлизат на 1,2 млн. кв.м, което обаче е е с 11% под нивата от първите шест месеца на 2016 г., показват данните на консултантската компания. От тях 344 хил. кв.м са в Западна Европа, а 825 хил. кв.м – в Централна и Източна Европа, което представлява съответно спад от 34,1% и ръст от 3,6%.

До края на тази и следващата година се очаква да бъдат въведени в експлоатация общо почти 6,9 млн. кв.м. Това е с 16% по-малко на годишна база. От тях до края на годината ще приключат 3,4 млн. кв.м, а догодина – още 3,5 млн. кв.м.

От всичките 6,8 млн. кв.м 2,8 млн. кв.м са в Западна Европа, а малко над 2 млн. кв.м – в Централна и Източна Европа, което е съответно спад от 9,5% и 19,7% на годишна база.

Като цяло в Европа Турция е най-активният пазар за строителство на нови молове - 48% от новите търговски центрове в Европа (566 хил. кв.м). Русия е втора със 186 хил. кв.м, а Италия е трета със 107 кв.м.

Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Какви молове ви тресат бе ...фабрики отваряйте да бачка народът !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още