IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ иска промяна на Конституцията за давността на престъпления при приватизация

От партията предлагат да не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при приватизацията

14:54 | 13.11.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ, цитиран от БТА.

Той разясни, че се предвижда в член 31 да бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 - 2017 г.

Крайният срок е фиксиран на тази година, защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски дружества и те са в забранителния списък.

Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията - съд и прокуратура, поясни още Кирилов и подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията, като сред тях са били и поправки в Наказателния кодекс. В крайна сметка по думите на Кирилов промените в Конституцията са най-правилното решение и най-добрият начин да се види как е била разпределено огромно държавно и общинско имущество за споменатия период.

ГЕРБ вече има подкрепата на Обединените патриоти, на ДПС, а "Воля" неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала - 180 гласа.

ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП.

Очакваме и "златният пръст" на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова. "Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише", добави още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evtimvz
преди 6 години
ГЕРБ защо не поиска да отпадне давността за престъпленията на комунистическия режим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още