IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на ЕП иска двойно по-голям бюджет на ЕС

Увеличеният бюджет не следва да се финансира от допълнителни трансфери от държавите членки, а от въвеждането на нови данъци, смята Антонио Таяни

16:30 | 13.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни призовава за удвояване на бюджета на Европейския съюз (ЕС).

„Нуждаем се от 280 млрд. евро вместо 140 млрд. евро годишно", заявява Таяни пред вестниците на германската медийна група Funke.

Увеличеният бюджет на ЕС не следва да се финансира от допълнителни трансфери от държавите членки, а от въвеждането на нови данъци. „Това ще изисква нови собствени ресурси на ЕС, като например данък върху сделките на фондовите пазари", казва Таяни.

Понастоящем страните от ЕС вкарват малко над един процент от своята икономическа продукция в общия бюджет.

Компетентността в областта на данъчното облагане принадлежи на националните държави. Брюксел не може да налага индивидуални данъци или да определя данъчни ставки. Спорно е обаче дали това може да се промени, защото дори общият бюджет само за страните от еврозоната, както бе предложен от френския президент Еманюел Макрон, засега се отхвърля.

Таяни оправдава хода си с разходите за справяне с бежанската криза и борбата срещу тероризма, както и с нарасналата необходимост от инвестиции. „В бъдеще европейците ще трябва да инвестират повече в енергетиката и цифровизацията на икономиката", казва той. По думите му само по този начин ЕС ще може да се конкурира със САЩ, Китай, Индия или Русия.

Още в края на миналата седмица парламентът на ЕС установи, че когато Великобритания напусне ЕС като нетен бюджетен платец, ще възникне дупка от 10,2 млрд. евро, която следва да се затвори от другите страни. Или пък бюджетът ще трябва да бъде намален с приноса на британците. Ако това се случи, Германия, като най-голям нетен вносител, ще трябва да внася допълнителни 3,8 млрд. евро годишно като се имат предвид непроменените рамкови условия.

За да се облекчи донякъде тази тежест, Европейската комисия (ЕК) може да прави предложения за промени в рамковите условия. Тук всички държави обаче ще трябва да дадат съгласие, поради което уреждането на данъчните въпроси ще е трудно.

Макрон предложи неотдавна да се стандартизират корпоративните данъци в ЕС, за да се попречи на конкуренцията по отношение на данъците в рамките на ЕС. Този проблем понастоящем е обхванат от Paradise Papers.

Като най-значими разходи Таяни назовава контрола над имиграцията, борбата срещу тероризма и мерките за стимулиране на икономическия растеж в Европа. Също така трябва спешно да се засили сътрудничеството в областта на отбраната, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Мда... Точно ЕП ще реши всички проблеми на ЕС, вкл. и бежанската криза... Само им удвоете заплатите на лемурите там и сичко ше цъфне и ше върже! Само като ги погледне човек българските депутати там и да му се доще да им удвои бюджета! ... :lol: Давайте нови данъци, че са малко сегашните - европейският депутатин и той е хор, иска и той офшорна сметка... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още