IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric намалява дивидента си за втори път от Голямата депресия

Компанията фокусира бизнеса си върху енергетиката, здравеопазването и авиацията

17:40 | 13.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

General Electric (GE) ще се съсредоточи върху енергетиката, здравеопазването и авиацията, като определя целева печалба между 1 и 1,07 долара на акция през следващата година, което е понижение спрямо предходната прогноза, съобщава Ройтерс.

Компанията планира да намали размера на борда на 12 от 18 члена, като също така ще добави трима нови директори през 2018 г. Подробности ще станат ясни по време на предстоящото годишно общо събрание на инвеститорите.

Компанията заяви, че се фокусира върху бизнеса, където вижда най-добрия потенциал за растеж и където има добра технология, мащаб и голяма база от клиенти, както и там, където може да използва своя цифров софтуер за подобряване на производителността.

Голямата новина за американския индустриален гигант е намаляването на дивидента за втори път от Голямата депресия насам, което издава дълбочината на финансовите проблеми на компанията. Тя планира да намали тpимeceчнoтo cи плaщaнe дo 12 цeнтa нa aĸция, cчитaнo oт дeĸeмвpи, което ce oчaĸвa дa cпecти oĸoлo 4 млpд. дoлapa гoдишнo.

Акциите на GE са едни от най-разпространените американски акции с безброй акционери, включително пенсионери, които разчитат на плащанията на дивиденти. Компанията обаче е под огромен натиск за възстановяване на доверието на инвеститорите. Акциите загубиха една трета от стойността си тази година.

Това е вторият път, в който компанията намалява дивидента си - предишният беше през 2009 г. по време на Голямата рецесия.

Съкращенията в дивидентите са редки в наши дни. Много компании ги увеличават, защото американската икономика е здрава и фондовият пазар процъфтява, пише CNN Money.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още