IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google разширява премахването на екстремистики видеа в YouTube

Отстраняват се и клипове, които не изобразяват насилие или проповядват омраза, но могат да се споделят от терористи

11:20 | 14.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последните месеци Google започна да премахва от своята видео платформа YouTube и екстремистки видеоклипове, които не изобразяват насилие или проповядват омраза, заяви в понеделник YouTube. Това е сериозна промяна в политиката, тъй като социалните медийни компании са изправени пред нарастващ натиск от страна на правителствата да се справят с разпространението на омраза, предава Ройтерс.

Новата политика засяга видеоклипове, които съдържат хора и групи, които са били посочени като терористи от американското или британското правителство, но не съдържат насилие или език на омразата, които вече са забранени от YouTube.

Говорител на YouTube, който е поискал да не бъде споменаван поименно от съображения за сигурност, е потвърдил за тази политика. Компанията обаче няма да посочи кога тя е влязла в сила.

Тъй като условията в YouTube вече забраняват на "терористи" да използват услугата, новата политика премахва видеоклипове, качени от други, които бойците вероятно ще се опитат да разпространяват, ако биха могли да имат профили, казва говорителят.

Стотици видеоклипове на убития член на Ал Кайда Ануар ал Авлаки, на които той изнася лекции за историята на исляма, записани много преди той да започне да призовава за насилие срещу Съединените щати, са сред тези, които са били премахнати според новата политика, заяви говорителят.

Правителствата и групи за защита на правата на човека притискат YouTube в продължение на години да се справи с екстремистките видеоклипове. Те твърдят, че пропагандата радикализира зрителите и е допринесла за осъществяването на редица смъртоносни терористични атаки.

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд усили натиска по време на посещението си сред технологични компании в Силициевата долина през юли и с реч във Вашингтон през миналата седмица. ЕС и американските депутати засилиха през тази година заплахите си срещу технологичните компании, ако те не се справят с проблеми.

Законодателството в САЩ може да заприлича на германски закон, одобрен през юни, с който социалните медийни компании са застрашени от глоби от 50 милиона евро (57 милиона долара), ако омразни послания не бъдат незабавно отстранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Стефчо
преди 6 години
интересно по какви причини деактивират коментарите към съвсем нормални като съдържание видеа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Ами да вземат да забранят и Батман терориста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още