IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P обяви Венецуела в частичен дефолт по външния ѝ дълг*

Страната не успя да се споразумее с кредиторите си за преструктуриране на дълга

08:23 | 14.11.17 г. 1
<p>
	<em>Опашка за плодове и зеленчуци в Каракас. Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка за плодове и зеленчуци в Каракас. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings обяви Венецуела в частичен дефолт по външния ѝ дълг, след като страната не можа да погаси 200 милиона долара в деня на падежа вчера, предаде AFP.

Агенцията първа обяви частичния дефолт на Венецуела, която е на ръба на неплатежоспособността. Решението е взето вчера след гратисен период от 30 дни по плащането на две задължения.

В понеделник среща между Венецуела и нейните кредитори завърши без споразумение за преструктуриране на част от значителния дълг на южноамериканската страна, предаде DPA.

Венецуелското правителство извика кредиторите на среща, за да се опита да постигне по-добри условия за изплащане на най-малко 60 млрд. долара под формата на облигации.

Източници, запознати със срещата, казаха, че правителството не е направило официално предложение за преструктуриране въпреки обещанието си, че Венецуела ще продължи да изплаща дълга си, оценяван на около 150-180 млрд. долара.

Срещата се проведе в момент, когато се засилва международният натиск върху Венецуела. Европейският съюз одобри санкции срещу южноамериканската страна, включително оръжейно ембарго, заради увеличаващата се "политическа поляризация".

Венецуела определи наказателните мерки като "незаконни, абсурдни и неефективни". Според нея те нарушават международното право и принципите на уважаване на суверенитета, самоопределение на народите и ненамеса във вътрешните работи на държавите.

(БТА)

*Актуализирано в 9,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Ако президентът на Боливарска Република Венецуела г-н Николас Мадуро четеше този форум щеше да знае, че ситуацията във Венецуела е последица от местната проява на разпространената в света грешка в управлението на паричната система.Ако не бе налична грешката в управлението на паричната система, Венецуела нямаше да има сегашния дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още