IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще затегне ли Швеция правилата за изплащането на ипотечните кредити?

Финансовият регулатор е изпратил на правителството законови промени с призив те да бъдат одобрени

12:11 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Финансовият регулатор на Швеция призова правителството да подкрепи предложението на институцията за затягане на правилата за изплащане на ипотечните кредити, предава Ройтерс.

Регулаторният орган е одобрил мерките на заседание на борда и текстовете са изпратени на правителството.

В мотивите за промените се посочва, че ускоряването на ипотечното кредитиране е един от основните рискове пред икономиката на страната.

Финансовият регулатор на Швеция предлага да се завишат изискванията за амортизация на главницата за кредитополучателите, които теглят по-големи заеми с по-висок дял на финансиране на сделката.

Анализатори отдавна предупреждават, че заради високото ниво на задлъжнялост на домакинствата влошаване на условията за ипотечно кредитиране може да доведе до рязък спад на пазара.

Две от водещите банки в страната – SEB и Handelsbanken, също предупреждават, че жилищният бум в Швеция приключва, пише FT.

От 2007 г. насам цените на жилищата в страната нарастват средно с по около 6% годишно. Задлъжнялостта на домакинствата достига 1,2 – 1,6 пъти годишният им разполагаем доход, което привлече вниманието на регулатори, посочва изданието.

През септември цените на жилищата в Швеция отчетоха спад от 1,5% на годишна база – първото намаление от няколко години насам, което отразява и мерките, предприети от регулаторите, за кредитирането досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още