IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоверието към Тереза Мей подложи паунда на натиск

Цели 40 депутати от управляващата партия са готови да гласуват вот на недоверие към Мей

11:32 | 14.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Британският паунд се понижи спрямо долара и еврото в понеделник, тъй като инвеститорите се притесниха от възможността Тереза Мей да изгуби поста си на премиер на Великобритания. Проектът на Мей за излизане на страната от Европейския съюз е изправен пред изпитание. Във вторник депутатите ще се опитат да спечелят отстъпки по правителственото законодателство за прекъсване на отношенията. От "Sunday Times" съобщиха, че 40 депутати от управляващата консервативна партия са се съгласили да подпишат декларация, апелираща към вот на недоверие към Мей. Бройката е 8 пъти по-малка от необходимата за избирането на нов премиер.

Британската валута се понижи с 0,55% спрямо долара до 1,3115, което е най-ниското ниво от 6-ти ноември тази година. Цената се доближи и до 100-дневната движеща се средна линия, което е ключово техническо ниво. Лукман Отунга, анализатор във FXTM, Лондон, заяви, че въпреки увеличението на лихвите през ноември настроението към лирата остава низходящо. В понеделник доларовият индекс, който следи зелената валута спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,11% до 94,50 пункта, възстановявайкис се от спада през изминалата седмица, който беше в размер на 0,6%. Опасенията, че предложеното намаление на корпоративните данъци в САЩ може да бъде отложено за 2019 г., оказаха напрежение върху зелените пари.

Доларът остана достатъчно силен в понеделник в очакване на важните местни икономически данни, включващи инфлацията и продажбите на дребно, който ще бъдат обявени по-късно тази седмица. Еврото от своя страна регистрира съвсем леки изменения, тъй като инвеститорите изчакват конференцията на ЕЦБ във вторник. Очаква се председатели на централните банки да изразят становищата си относно световната икономика. Председателят на ЕЦБ Марио Драги, председателят на Фед Джанет Йелън, губернаторът на централната банка Харюкио Курода и шефът на централната банка на Англия Марк Карни ще са част от конференцията, организирана от ЕЦБ във Франкфурт. Канадският долар, след няколко печеливши сесии спрямо американския си колега, записа корекция в понеделник.

Американските акции затвориха на по-високо ниво в понеделник заради слуховете за корпоративни сливания, но поевтиняването на акциите на General Electric, заедно с тревогите около данъчната реформа, ограничиха ръста на основните индекси. Широкият S&P500 се покачи с 0,1% до 2 548,84 пункта. Акциите на Mattel поскъпнаха с 20%, след като съобщи, че корпорацията Hasbro е подала оферта за поглъщане на Mattel. Това е най-новата новина, която даде тласък на пазарите. През миналата седмица се появи информация и за други корпоративни сделки, включително за продажбата на по-голяма част от 21st century Fox на Disney, докато компанията Qualcomm отхвърли офертата от 105 млрд. долара от Broadcom. Междувременно General Electric беше най-лошият производител в S&P 500, отчитайки спад от 7,2% след по-слабите от очакваното финансови очаквания за 2018 г. Индустриалният гигант също обяви свиване на дивидентите с 50% и се насочва към секторите здравеопазване, авиация и енергетика. Технологичният NASDAQ Composite се повиши с 0,2% до 6 757,60 пункта след ръст в акциите на Facebook, Amazon и Netflix. Apple и Biotech отчетоха дневни корекции. Dow Jones нарасна с 17,49 пункта до 23 439,70. Възходящото движение на индекса беше повлияно от офертата на Emirates за закупуването на 40 от 787-те дриймлаинера на Boeing. Сделката е на стойност 15,1 млрд. долара. За разлика от щатските акции европейските претърпяха корекция. Индексът Stoxx600, който се състой от широк кръг европейски компании, докато азиатските пазари завършиха предимно на червено.

Цените на петрола се запазиха в тесни граници в понеделник, повлияни от вълненията в Близкия изток и нарастващото производство в САЩ. Лекият суров американски петрол приключи сесията в понеделник с повишение от 2 цента до 56,76 долара за барел. Световният бенчмарк в цените на петрола - Брентът, спадна с 29 цента до 63,23 долара за барел, след като през този месец достигна 14% увеличение. Инвеститорите са насочили вниманието си към Саудитска Арабия. Изразява се загриженост за политическата стабилност на най-големия производител на петрол в Близкия Изток, породена от чистките на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Златото се възстанови от предходните тежки корекции и в понеделник беляза ръст. Спот златото се повиши с 0,2% при 1 279 долара за тройунция. Фючърсите на златото за доставка през декември се установиха с 0,4% по-високо до 1 278,90 долара за унция. Сред другите благородни метали среброто нарасна с 0,9% до 17,05 долара за тройунция. Платината увеличи стойността си с 0,8% до 933,40 долара за унция, докато паладият коригира цената си с 0,4% до 990,40 долара за унция.

През днешния ден се очаква висока волатилност на пазарите. Важните макроикономически показатели идват първо от Обединеното Кралство, където в 11:30 часа българско време ще бъдат публикувани данните за индекса на потребителските цени в островната държава. От 12:00 часа ще се проведе международната конференция по инициатива на ЕЦБ във Франкфурт. На нея становище за международното икономическо положение ще изразят председателите на централните банки на Европейският съюз, САЩ, Япония и Великобритания, съответно на Марио Драги, Джанет Йелън, Харюкио Коруда и Марк Карни. В 15:30 часа ще бъдат публикувани и данните от индекса, измерващ количеството продажби в промишлеността за американската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

GBP/USD

Днес ще бъдат публикувани данни за инфлацията във Великобритания. Очакванията за CPI индексът са за 3,1%. Ако видим публикуване на по-високи данни, ще купуваме валутната двойка. Манията около монетарната политика на банката и затягането ѝ влияят силно бичи на лирата. Интересуват ни само по-високи данни. Ценовото движение тогава ще има потенциала да тества зоната на съпротива от 1,3220.

GBP/JPY

На 15 септември коментирахме: “При тази валутна двойка ценовото движение предлага добра възможност за по-дългосрочните трейдъри. Цената за последната 1 година формира по-високи локални минимуми, докато максимумите се задържат около нивото на съпротива от 148.65. Вероятно е да видим пробив, след който ще търсим покупки. Японската йена продължава да бъде слаба валута, подхранвана с количествени облекчения, докато новосъздалата се еуфория около паунда и действията на АЦБ имат потенциала в дългосрочен план да го изстрелят спрямо йената“.

Днешните данни от Обединеното кралство ще внесат по-голяма красноречивост при движение на валутната двойка. Отново и тук ни интересуват по-високи данни за инфлацията. Станахме свидетели на пробив на линията на съпротива, както очаквахме. Към момента цената се намира във фаза на тест на пробитото ниво. Положителни стойности днес ще се явят като катализатор за отиграване на нов възходящ импулс.

EUR/USD

Вчера коментирахме идея за търговия при пробива на трендлинията. Сесията не успя да го реализира. Въпреки това идеята остава валидна. Днес около речта на Марио Драги е вероятно да видим силна волатилност при еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Не плачете за ТЕРИ!Тя ще изведе КРАЛСТВОТО на спасителния бряг далеч от потъващият ЕВРОПЕЙСКИ ТИТАНИК!НАПИШЕТЕ ДВА РЕДА ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО В ГЕРМАНИЯ. Абе какво става в двигателя на Европа - Германия?!Меркел състави ли правителство и ако НЕ кога ще го направи?!По нова година може би и ако не тази другата година ли?В КАТАЛУНИЯ ври и кипи. ЕС се скапва. БЪЛГАРИЯ СЕ ОБЕЗЛЮДЯВА КАТО СЛЕД ЧУМА, А ВИЕ СТЕ РЕВНАЛИ ЗА ТЕРИ!НЕ ГЛЕДАЙТЕ КАКВО СТАВА В КРАЛСТВОТО. Те са били и ще бъдат ИМПЕРИЯ.А НИЕ СМЕ БИЛИ И ЩЕ СИ ОСТАНЕМ РОБИ БИЛО ТО НА ТУРЦИЯ , РУСИЯ , а сега и на Меркел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още