IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските регулатори одобриха първото дигитално хапче

Целта е да се следи приемът на жизненоважни лекарства при пациенти с хронични заболявания

16:49 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американските регулатори одобриха първото в света дигитално лекарство – хапче с вграден сензор. Всичко това отваря нов хоризонт пред фармацевтичните компании и т. нар. "интернет на нещата", пише Financial Times.

Таблетката може да бъде следена вътре в стомаха и да предлага данни за това дали и кога пациентите са взели жизненоважни медикаменти.

Американската администрация по храните и лекарствата даде зелена светлина технологията да бъде използвана в антипсихотичен медикамент, с цел данните да бъдат използвани, за да се помогне на лекарите и пациентите да се справят по-лесно с лечението.

Слабото спазване на режима за приемане на лекарства, особено сред страдащите от хронични заболявания, е голям проблем за фармацевтичните компании и здравните системи, водещ до по-ниско потребление на продуктите на индустрията и до по-високи разходи за купувачите, когато състоянието на пациентите се влоши в резултат от липсващото лечение.

Технологията, разработена в рамките на 10 години от базираната в Силициевата долина Proteus Digital Health, ще бъде включена във вече съществуващ лекарствен продукт, наречен Abilify, разработен от японската фармацевтична фирма Otsuka.

Лекарството е прието от около 7 млн. души в САЩ от пускането му на пазара преди 15 години.

Андрю Томпсън, главен изпълнителен директор на Proteus, твърди, че технологията ще позволи на хората със сериозни ментални заболявания „да се ангажират с екипа, който се грижи за тяхното лечение по нов начин“. Пациентите ще могат да използват мобилните си телефони, за да следят и управляват лечението си.

Томпсън вече води преговори с други големи фармацевтични компании за използването на технологията при лечението на редица хронични състояния.

Когато пациентите погълнат таблетката, съдържаща сензора, се изпраща сигнал до устройство, което носят на тялото си, което се свързва с приложение на смартфоните им, показващо, че са взели дозата си. Лекарят, който е предписал лекарството, автоматично ще получи информация, а пациентите могат да изберат също така членове на семейството си и други членове на лекуващия ги екип, които да получават известия.

Джаджата ще може да следи и как се движат пациентите – ключов индикатор за състоянието им, и да им позволява сами да посочват в приложение как се чувстват и какво е качеството на съня им.

Главният изпълнителен директор на звеното на Otsuka в Северна Америка коментира, че лекарството ще има ограничено пускане на пазара, за да се определи търсенето от пациенти с диагнози като шизофрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още