IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Часовник Omega бе продаден за над 1 млн. долара за пръв път в историята

По-новата аукционна къща Phillips предизвиква по-големите си конкуренти Christie’s и Sotheby’s на пазара на старинни часовници

15:25 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;phillips.com</em></p>

Снимка: phillips.com

Ръчен часовник Omega бе продаден за 1,4 млн. долара в Женева, което е рекордна цена за бранда, докато по-новата аукционна къща Phillips предизвиква по-големите си конкуренти Christie’s и Sotheby’s на пазара на старинни часовници, коментира Bloomberg.

Продажбата отбелязва първия път, в който Omega достига цена от над 1 млн. долара на търг, посочва Phillips, която е събрала 23,9 млн. франка (24 млн. долара) от целия си търг, задминавайки с малко аналогичен на Christie’s. Sotheby’s също остане остана назад с 5,2 млн. франка по-малко в подобен търг, на който четири лота бяха непродадени.

Търсенето на винтидж часовници процъфтява, което се вижда от рекордната продажба от Phillips за 17,8 млн. долара миналия месец на Rolex, притежаван от Пол Нюман. По-малката фирма, базирана в Ню Йорк и Лондон, цели най-вече пазара на стари часовници. 83-те лота, които бяха непродадени на търг в Sotheby’s, показаха обаче, че наддаващите се въздържат в офертите си и дори оставят часовници на Rolex and Vacheron Constantin без кандидати.

Часовникът Omega е прототип с т.нар. механизъм турбийон, като оценката на Phillips бе за 207 хил. долара. Според аукционната къща часовникът е единственият, който е напълно създаден в планирана, но никога произведена серия.

Това е вторият път, в който продажба на часовници на Sotheby’s изпитва трудности тази година. През май аукционната къща не успя да намери купувач за най-сложния часовник Patek Philippe.

Подобни тенденции не бяха забелязани при Phillips и Christie’s, които продадоха почти всичките си лотове. Ден преди търга на Sotheby’s Christie’s събра 10,8 млн. франка при продажбата на часовници, също в Женева, като сумата ще бъде дарена за проучвания на мускулната дистрофия на Дюшен. Часовниците бяха дарени от самите производители, включително марки като F.P. Journe и Audemars Piguet.

Есенният сезон на търговете в Женева продължава във вторник вечерта, когато Christie’s ще предложи 163-каратовия диамант De Grisogono. В сряда пък Sotheby’s ще предложи розов диамант с оценка за 30 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още