IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите акции на "Софарма имоти" ще се търгуват от 16 ноември

При увеличението на капитала бяха записани 847 036 нови акции

16:43 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Акциите от увеличението на капитала на "Софарма имоти" ще бъдат въведени за търговия на 16 ноември (четвъртък), съобщи Българската фондова борса (БФБ – София).

Подписката започна на 13 септември 2017 г. и приключи на 20 октомври 2017 г. с изтичането на предвидения краен срок, като 847 036 нови акции бяха записани и емисионната им стойност в общ размер на 5 505 734 лева беше изцяло внесена по набирателната сметка на дружеството.

Комисията за финансов надзор (КФН) също вписа емисията за търговия на регулиран пазар.

Намеренията на мениджмънта на дружеството са средствата от емисията да бъдат използвани за рефинансиране на направена инвестиция  – проект „Софарма Бизнес Тауърс“, чрез частично погасяване на привлечено дългово финансиране, посочва в проспекта си компанията. Рефинансирането се предвижда с цел да се намали дълговата тежест върху „Софарма имоти”, както и да се увеличи собственият капитал за сметка на задлъжнялостта.

По традиция дружеството използва средствата от увеличението на капитала за плащане на дивидент, тъй като средствата от печалбата (разпределена като дивидент) отиват за погасяване на кредити (на практика се получава намаление на заемния капитал за сметка на собствения).

От началото на годината акциите на Софарма имоти поскъпват с близо 20%, а през последните 12 месеца ръстът е с близо 30% при пазарна капитализация от 131,078 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още