IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Булард: Фед трябва да задържи лихвените проценти на сегашните им нива

По думите му дори и Фед да успее да върне инфлацията до целевото ниво от 2%, това едва ли ще се случи преди 2018 или 2019 г.

19:33 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва да задържи лихвените проценти на сегашните им нива, докато не види подем при инфлацията, заяви Джеймс Булард, председател на Фед за Сейнт Луис, цитиран от Ройтерс.

„Данните за инфлацията през 2017 г. изненадаха неприятно и поставят под съмнение идеята, че инфлацията действително се връща към целевите нива“, каза Булард по време на реч в Луисвил, щата Кентъки.

По думите му дори и Фед да успее да върне инфлацията до целевото ниво от 2%, това едва ли ще се случи преди 2018 или 2019 г.

Централната банка на САЩ повиши лихвите два пъти тази година и изглежда ще ги повиши и през декември въпреки последователно слабата инфлация.

Булард неколкократно е казвал, че повишаването на лихвите в така среда рискува да навреди на икономиката.

Любимият измерител на Фед за инфлацията – индексът на цените на стоките за лично ползване (PCE) – е на ниво 1,3% на годишна база, което вече над 5 години е под целевото ниво от 2 на сто.

Булард ще получи отново право да гласува във Федералната комисия по паричната политика през 2019 г. Той очаква икономическия ръст през второто полугодие на 2017 г. да надвиши очакванията, след което обаче да се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още