IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропастта между богатите и бедните може би достига върха си

Според нов доклад светът се завръща към периода отпреди кризата, когато повечето слоеве на обществото печелеха от икономическия растеж

17:37 | 14.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Пропастта между богатите и бедните може би вече достига върха си. В доклад за глобалното богатство, публикуван във вторник, Credit Suisse Group отбелязва изместването на фокуса от акции и други ценни книжа към физически активи като имоти, предава Bloomberg. Това може да предшества завръщане към по-широкото трупане на богатство, с което се характеризираха годините преди финансовата криза от 2008 г., посочва се в документа.

Тогава повечето слоеве на обществото печелеха от икономическия растеж, коментират анализатори на Research Institute към швейцарската банка.

През последните години неравенството в благосъстоянието расте, отчасти подкрепено от увеличаващия се дял на финансовите активи и затягането на щатския долар“, казва се в проучването. „Тези фактори може би отслабват, но влиянието върху неравенството в момента не е ясно“.

Неравенството в доходите се превърна в изключително гореща тема от кризата насам. Икономисти предупреждават, че то поляризира обществото и води до недоволство. Стойността на финансовите активи, особено ценните книжа на компаниите, вероятно е ключов фактор, тъй като по-богатите лица държат непропорционален дял от активите си в тази форма.

Може да се очаква неравенството в благосъстоянието да достигне максимума си и може би да намалее, ако ръстът на цените на акциите бъде ограничен през следващите години, казват анализаторите.

Различията са се увеличили през 12-те месеца до средата на 2017 г., докато светът става все по-богат като цяло. Глобалното богатство е нараснало с по-бърз темп до 280 трлн. долара, което е най-високото ниво откакто банката започва да го следи през 2000 г. На САЩ се дължи повече от половината растеж.

Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Той върха е закрит от облаци. Това дето се достига е видимостта на подоблачната планина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Друже, като те гледам какви ги приказваш, излиза, че ако всички се пенсионираме, то потенциалът за дългови кризи съвсем ще изчезне. Ако е такава и предлаганата от теб с гръмкото наименование "подобрена парична политика", то май само за твоя джоб ще се подобри. В останалите джобове ще се настани такава пустота, че само реликтово лъчене от сътворението ще струи от там. Такива общи лафове като твоите и от парламентарната трибуна не са изричани. А, колкото до неравенството, то ще изчезне, ако на Иван Митев приложат иновацията, защото тогава всички пари ще изчезнат и на тяхно място ще дойдат подобрени сортове краставици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Нарастващата бедност е пряка последица от разпространената в света грешна парична политика.При допусканата държавна грешка всеки е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Днес колкото повече хората работят за икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и злините са по-болезнени.Централната банка не може да спаси от сегашните вреди, защото е без необходимата компетентност.Устойчивият социален просперитет е възможен след подобрение на паричната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Калашников , Калашников...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още