IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови борси затвориха сесията на червена територия

Секторът на компаниите производителки на основни ресурси се понижи с 2,77% и е най-незадоволително представилата се сфера

19:31 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на европейските фондови борси се оцветиха в червено във вторник, като резкият спад в сектора на суровините натежава на инвеститорските нагласи, съобщи CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,58%.

Секторът на компаниите производителки на основни ресурси се понижи с 2,77% и е най-незадоволително представилата се сфера в Европа. Дотам се стигна след данни от Китай, които не оправдаха очакванията: индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите във фиксирани активи отчетоха ръстове, по-ниски от прогнозните.

Редица компании в сферата на минното дело, включително Anglo American, Rio Tinto и Glencore отчетоха спад в цените на акциите си от 2,5% и повече.

Спадът в цените на петрола също от около 2,5% допринесе за тази динамика в сектора.

Инвеститорите в Европа продължават да се фокусират върху отчетите. Британският телеком Vodafone повиши прогнозата за печалбата си и акциите му поскъпнаха с 5%.

Акциите на веригата супермаркети Tesco поскъпнаха с над 6%, след като регулаторите одобриха придобиването на Booker.

Германската компания Henkel предупреди за трудни условия на пазара на потребителски стоки.

Компанията за комунални услуги RWE отчете ръст в печалбата, но акциите й поевтиняха.

В сферата на макроикономиката БВП на Германия се разширява с 0,8% през третото тримесечие. Във Великобритания инфлацията се задържа на ниво 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още