IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е Турски поток да блокира южните потоци на газ през България?

Анализаторите се съмняват, че "Турски поток" ще бъде реализиран в пълния си прогнозен обем

11:44 | 15.11.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Конспиративната теория, че Русия ще опита да блокира пътя на подкрепяния от ЕС проект за Южния газов коридор през България, представи експертът Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на 7-та Енергийна конференция, подготвена от организацията. 

Според него, ако бъде реализиран проектът "Турски поток" в частта си към Европа, то той би заел капацитета на газовите връзки по южната граница на България. От друга страна обаче този проект би отворил северната входна точка "Негру вода" (с Румъния), което ще даде възможност за доставки от Румъния и транзит на румънски газ през България, допълни още той. Очакванията са  Румъния да започне търговски добив през 2019-2020 година и на този етап българската страна е водила преговори за доставка, макар и без конкретни договори, уточни експертът.

Анализаторите изпитват съмнения, че "Турски поток" ще бъде реализиран в пълния си прогнозен обем - с една тръба към Турция и една към Европа с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев припомни, че Брюксел не дава никакви гаранции на Москва, че ще позволи доставките през тръбата, в допълнение се готвят промени в Газовата директива, както и нов пакет санкции от САЩ, посочи той.

Василев коментира още, че в момента трудно се осъществяват търговски доставки, дори и след освобождаване на капацитета на съществуващите входно-изходни точки - с Румъния и Гърция (при Кулата - Сидирокастро). Казанджиев допълни, че като цяло България не е извършила "решителни стъпки" за намаляване на зависимостта си от руския природен газ, а дори напротив, в момента зависим почти изцяло на доставки от "Газпром Експорт".

Не се разработват и възможностите за местен добив - и на конвенционални, и на нетрадиционни източници, каквито са например газовите хидрати от Черно море или шистов газ. Казанджиев отчете, че общественото мнение по отношение на шистовия газ е силно негативно и разработването на находищата е невъзможно на този етап. Отказан е обаче достъп на апаратура в Черно море за проучвания на газовите хидрати, посочи още експертът.

Валентин Георгиев от „ГеоМарин Център“ призна, че искане за подобно проучване е подадено от Германия, която ръководи европейския проект Migrate за анализ на възможностите за добив на неконвенционалните източници на газ, още през юли до Министерството на външните работи (МВнР). До този момент няма отговор и в проекта третират това като мълчалив отказ за проучвания, а Георгиев определи действията на външното ни министерство като "прецедент в международното право", още повече, че става въпрос за проект, ръководен от държава от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Стоене, ти като експерт по какво съдиш за чуждите достоинства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Е как какви, продажни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
panther
преди 6 години
Плашахме най-високата цена на газ в европа, НЕК е пректически във фалит, продадохме си електроцентралите на безценица с договорката да им изкупуваме после тока на цена над пазарната в продължение на десетки години, законите и договорите за ВЕИ също са уникално ***, всички големи проекти в енергетиката за последните 30 години бяха провалени...Какъв "експерти" може да има България в енергетиката при гореуказаните факти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Ш.емет, затова ли руснаците се натискат да продават? Ще построим газопровод. ще помпаме и транспортираме, само моля ви гейропейци, купете ни газта. Целуване на ръце и метани. Мислех си руснаците имат капчица достойнство. Уви нищо не им е останало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Не съм сигурен на какво викаш входна точка, но на картинката ясно се вижда къде ще е входната точка и къде ще се редим за газ след 2019.http://turkstream.info/environment/eia-in-turkey/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Руснаците имат газ, а вие имате закони. Ако не им изнася на руснаците да продават по вашите закони, нема да продават. А вие ше се греете на закони... :lol: А законите лесно се пишат и още по-лесно се бришат. Виж, газ по-трудно се намира и доставя... Та ше чекаме да видиме кое-как ше стане... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
След като влезна в турски води, би ли посочил входната на турска територия. Няма такава. Бате Ердо иска да прокара газопровод от Туркменистан през Каспийско море. Засега Русия и Иран се противопоставят и не е ясно дали имат основание за това, все пак всеки си има териториалните води. Опитва се да изтъргува Турски срещу Туркменски. Така че не прави изводи докато не потече поне първата тръба,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
На *** трябва да им е ясно, че ще пренасят газ по нашите(европейските) закони, а не по руските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Работата на тези експерти е не да помагат на България да печели, а да пречат на руснаците да печелят. "Че си запалим къщата, та дано да изгори и на Вуте плевнико!" - това направиха до тук всички експерти в енергетиката, които са на евроатлантическата хранилка... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
vzhekoff
преди 6 години
Аре стига с този агент Сашо - големия експерт. Те руснаците влязоха вече с едната тръба в турски води, тези още плямпат.Ясно е,ч е към момента загубихме газовия транзит към Турция. Въпросът е дали ще се спазарим другата тръба да минава в обратна посока, че да компенсираме. Тези "експерти" са просто едни лобисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още