IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цачева: Докладът на ЕК е най-позитивният до момента

Ако успеем да отчетем "задоволителен напредък", ще има основание в края на следващата година и началото на 2019 г. механизмът да отпадне, очаква тя

13:28 | 15.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че докладът на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка е най-позитивният до момента.

По думите й той дава множество положителни оценки както за работата на настоящото правителство, така и за цялостната ситуация в страната.

„Ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да ни накара с по-бързи темпове да стигнем до окончателно изпълнение на 17-те препоръки“, заяви Цачева пред журналисти след заседанието на Министерския съвет.

Тя каза още, че правителството изцяло подкрепя изразената перспектива за преминаване към хоризонтален механизъм за върховенство на закона, общ за Европейския съюз.

Цачева посочи, че за първи път в годишния доклад по механизма липсват нови препоръки към страната ни.

Правосъдният министър каза още, че сътрудничеството между ЕК и българските власти ще продължи с хоризонт доклада през 2018 година. Ако тогава успеем да отчетем „задоволителен напредък“, ще има основание в края на следващата година и началото на 2019 г. механизмът да отпадне.

По думите й в доклада е посочено, че заради предсрочния парламентарен вот работата по препоръките се е забавила, но ясно е заявено, че има бърза приемственост между предишния и настоящия редовен кабинет. Отчита се, че заплахата от организирана престъпност е намаляла до степен, сходна с тази в други държави-членки, изтъкна още Цачева.

Тя беше категорична, че предложенията на ГЕРБ за престъпления при приватизацията да няма давност, не са в контекста на доклада и не са за отвличане на вниманието. По думите й няма нужда от това, тъй като тонът на доклада е много позитивен.

Цачева заяви, че е удовлетворена от оценката на Брюксел и че по никакъв начин тонът на доклада не спекулира с това, че предстои председателство на България през първото шестмесечие на 2018 г.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Tobywolf
преди 6 години
Олеле майко! Боже, ела си прибери вересиите!Цитат от доклада : По показателя "Корупция по високите етажи на властта" е отбелязано, че в януарския доклад е било подчертано, че това е областта, в която България има най-малък прогрес в последните 10 години.Положителен... Пази Боже сляпо да прогледа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още