IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Автомобилите в Банско замърсяват повече от един лифт

Проблемът с втория лифт в Банско трябва да бъде решен, заяви министърът на околната среда

17:55 | 15.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Проблемът с втория лифт в Банско трябва да бъде решен, защото чака повече от 10 години, заяви пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Коментарът е по повод поредния протест в ски курорта с настояване да има втори кабинков лифт. Кметът на града Георги Икономов предлага строителството да бъде разрешено с промяна на стария план за управление на Национален парк „Пирин“, тъй като новият още не е влязъл в сила заради заведени дела.

„И сега действащият план, и новият не предвиждат друго строителство, освен съоръжения за спорт. В плана за управление няма инвестиционни намерения, той е само рамка. Всяко инвестиционно намерение минава през процедура по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)“, каза Нено Димов.

Той заяви, че е възможно изграждането единствено на  ски писти и съоръжения към тях. 

Министърът даде пример с парка Нокберг в Австрия, в който 20% от територията са ски писти при 0,3% в Банско.

„Колите, които се качват, за да ползват пистите, замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифтът”, заяви министърът по повод исканията в Банско.

Неговите твърдения обаче бяха оспорени от Асоциацията на парковете в България, която го обвини в разпространение на „лъжи и фалшиви новини“.

Природозащитниците не са съгласни, че в националните паркове в България е разрешено строителството на ски писти и спортни съоръжения. Там е разрешено ограничено строителство, но за спортните съоръжения е допустим само техният ремонт, но не и ново строителство, заяви Асоциацията в писмо до медиите.

В съобщението се казва, че според Закона за защитените територии дейностите в националните паркове се определят с плановете им за управление, затова един план не е само рамков документ.

Асоциацията допълва, че в Австрия има шест национални парка и Нокберг не е сред тях – той е биосферен парк с друг режим.

Организацията не е съгласна да се твърди, че всички инвестиционни намерения се подлагат на ОВОС. Тя заявява, че  МОСВ е разрешило в Национален парк „Пирин“ инвестиционни намерения за строителство без такава процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Батя
преди 6 години
Прав е министъра, а зелените не са никакви зелени а пълни ***!Аз лично миналата година ползвах транспорт с микробуси за да се качваме към пистите, понеже опашката на начална станция беше 4-часова!Микробус след микробус пълни със скиори, пъплеха нагоре в планината и бълваха сажди от аспусите!!!Евала бе, ПЕТРОЛОзащитници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още