IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Външнотърговският дефицит на САЩ от 800 млрд. долара е неприемлив

Търговските ни отношения с други страни трябва да бъдат справедливи и взаимноизгодни, твърди американският президент

08:36 | 16.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ ще се стремят към справедливи търговските отношения с другите страни, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на своя пресконференция в Белия дом след края на азиатската си обиколка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Търговските ни отношения с други страни трябва да бъдат справедливи и взаимноизгодни. Справедливата и взаимноизгодна търговия е нещо много важно. Тези две думи "справедлива" и "взаимноизгодна" са поканата ни към всяка страна, която би искала да има делови отношения със САЩ", подчерта президентът. 

„Тези думи са и предупреждение към страните, които мамят, нарушават правилата и се занимават с икономическа агресия, както се случваше в миналото, особено през последните години. Затова външнотърговският ни дефицит с други страни достига 800 млрд. д. годишно. Това е неприемливо. Възнамеряваме да пристъпим към намаляване на този дефицит възможно най-бързо", каза той.

По думите на Тръмп това е било сред целите на обиколката му в Азиатско-тихоокеанския регион, продължила близо две седмици.

На срещата на върха на АТИС (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество) обявих, че САЩ са готови да сключат двустранно търговско споразумение с всяка страна в региона, която иска да бъде наш партньор, изграждащ отношения на основата на взаимна изгода, посочи Тръмп.

Той припомни сделките, подписани в Япония, Южна Корея и Китай, както и споразумението, постигнато на срещата на АТИС във Виетнам да се искат реформи в Световната търговска организация, допълва ДПА.

Американският държавен глава отбеляза, че е имал откровен разговор с китайския президент Си Дзинпин за търговския дисбаланс между двете страни и заяви, че "САЩ повече няма да толерират несправедливи търговски практики, които крадат американски работни места, богатство и интелектуална собственост". 

"Дните, когато се възползваха от САЩ, свършиха", заяви Тръмп.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Все още американският президент Доналд Тръмп не е с признат обществен провал, защото ежедневно САЩ взимат милиарди долари нови дългове за да плащат щетите от грешката при тяхната парична система.При наличната държавна грешка президентът Тръмп е със съдба на жертва и подсигуряван провал. При запазване на грешката в паричната политика на САЩ президентът Доналд Тръмп е без възможност да спаси САЩ от актуалните злини.Същественото за спасението на САЩ от актуалните злини е прекратяването на грешката в паричната политика на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
LaCosta
преди 6 години
"На срещата на върха на АТИС (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество) обявих, че САЩ са готови да сключат двустранно търговско споразумение с всяка страна в региона, която иска да бъде наш партньор, изграждащ отношения на основата на взаимна изгода, посочи Тръмп."т. е. напускаме колективните търговски споразумения и сключваме нови "справедливи" двустранни, пардон, тристранни търговски споразумения, все пак случва се понякога в региона да намине и някой самолетоносач, който да улесни преговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още