IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в САЩ има толкова много масови стрелби?

Американците съставляват около 4,4% от световното население, но притежават 42% от оръжието в света

11:03 | 16.11.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато светът гледа към Съединените щати, той вижда една земя на изключения: изпитана във времето шумна демокрация, кръстоносен поход в областта на външната политика, износител на любима музика и филми.

Но има един факт, който постоянно озадачава феновете и критиците на Америка. Защо, питат те, в страната стават толкова много масови стрелби?

Може би, предполагат някои, това е така, защото американското общество е необичайно насилствено. Или заради расовите различия в обществото. Или нейните граждани нямат подходяща психическа грижа в рамките на системата за здравеопазване. 

Тези обяснения имат едно общо нещо: изглеждат разумни и се изтъкват и при стрелби на други места по света. Но има и нещо друго - единствената променлива, която може да обясни високия брой на масови стрелби в Америка, е астрономическият брой пушки в страната, коментира The New York Times.

Американците съставляват около 4,4% от световното население, но притежават 42% от световните оръжия. От 1966 г. до 2012 г. цели 31% от стрелците, участвали в масови стрелби по целия свят, са американци, показва проучване от 2015 г. на Адам Ланкфорд, професор в Университета в Алабама.

Коригирани спрямо населението, тези данни показват, че само Йемен има по-висока степен на масови престрелки в страни с повече от 10 млн. души. Йемен е втората след САЩ страна в света с най-много собственици на оръжие.

В световен мащаб делът на собственост на оръжие в дадена страна съответства на вероятността там да има масови стрелби. Тази връзка е валидна дори когато от изчисленията се изключат Съединените щати, което е индикация, че масовите стрелби в Америка не може да се обяснят с друг фактор

Ако за разликата бъде обвинено психичното здраве, тогава данните биха показали, че американците имат повече проблеми с психичното здраве, отколкото хората в други страни с по-малко масови престрелки. Но нивото на разходите за психично здравеопазване в Съединените щати, броят на специалистите по психично здраве на глава от населението и степента на тежки психични разстройства съвпадат с тези в други богати страни.

Според проучване от 2015 г. едва 4 процента от американските убийства, причинени с оръжия, могат да бъдат приписани на проблеми, свързани с психичното здраве. И Ланкфорд също твърди, че в страните с високи нива на самоубийства има ниски нива на масови стрелби - точно обратното на онова, което бихте очаквали, ако проблемите с психичното здраве са свързани с масовите престрелки.

Дали дадено население играе повече или по-малко видеоигри също няма никакво значение. Американците не са по-склонни да играят видеоигри, отколкото хора в която и да е друга развита страна.

Расовото разнообразие или други фактори, свързани със социалното сближаване, също показват слаба връзка със смъртността, причинена от оръжия. Сред европейските държави има съвсем малка връзка между имиграцията или други показатели за разнообразието и честотата на убийствата с огнестрелно оръжие или масови стрелби.

Делът на убийствата с оръжие в САЩ възлиза на 33 на милион души през 2009 г., далеч над средното ниво в развитите страни. В Канада и Великобритания този дял е съответно 5 на милион и 0,7 на милион, което съответства и на разликите по отношение на собствеността на оръжия.

Американците понякога гледат на това като на израз на по-дълбоки проблеми с престъпността, понятие, вкоренено отчасти от поредица филми, изобразяващи насилие от страна на градски банди в началото на 90-те години на миналия век. Съединените щати всъщност не са по-склонни към извършване на престъпления, отколкото други развити страни, според изследване от Франклин Зиминг и Гордън Хокинс от Калифорнийския университет в Бъркли.

По-скоро данните, които оттогава се препотвърждават, поясняват, че американската престъпност е просто по-смъртоносна. Вероятността нюйоркчанин да бъде ограбен е също толкова голяма, колкото това може да се случи на жител на Лондон, например, но в Ню Йорк е 54 пъти по-вероятно при този грабеж жертвата да бъде убита.

Двамата специалисти стигат до заключението, че тази разлика, както много други аномалии за американското насилие, се дължат на оръжията.

Повече собственици на оръжие съответстват на повече убийства с огнестрелно оръжие на почти всяка ос: сред развитите страни, сред американските щати, сред американските градове и при контрола върху престъпността.

Това предполага, че самото оръжие причинява насилието.

Последна актуализация: 07:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
george353
преди 6 години
Нищо не се споменава за нелегалните оръжия. Статс за 2009 посочват че около 310 мил. огнестрелни оръжия са притежание на цивилни (повече от населението на страната), от които не е ясно колко са нелегално притежаваните. Но от 200 хил. джувита (престъпници под 18г.) които влизат в джуви центровете (подобно на нашите ТВУ-та от едно време) средно на година, се казва че 86% са притежавали огнестрелно оръжие, което означава нелегално притежание. От тях 65% са притежавали 3 и повече такива. Но тези цифри са доста неточни като се има предвид че през границата с Мексико минават по 2000 нелегални огн. оръжия... на ден. Америка е агресивна страна където физическата саморазправа е нещо обичайно. От създаването и преди 239 г. са воювали 222 г., и продължават. Агресията е част от културата им, както и оръжията, което създава идеалните условия за престъпления от такъв калибър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
mathematician
преди 6 години
Статията е баси бозата. Авторите да разбият малко данните.През 2014 в 50% от каунтитата (общини) е нямало убийства. За същата година 50% от убийствата са се случили само в 2% от каунтита и то в строго определени квартали райони.Ако вземат Ню Йорк, Детройт, Чикаго и Ню Орлеанс (мисля беше) и ги сложат в списъка с убийства по държави се нареждат на второ място. Ако вземат целите останали САЩ без изброените по-горе се нареждат на предпоследно място (пак второ ама от края). Така че като изключиш въпросните градове САЩ са на второ място по сигурност страна.А въпросните градове имат най-стриктните правила за носене на оръжие. Там оръжие не може да се носи. При което всички поддръжници на забраната на оръжие казват "Ми те престъпниците си го купуват от местата където може и го внасят в тези градове". При което противниците на забраната казват "Ми от там от където го купуват, що няма такава престъпност". Нали по вашата логика там ще се стреля/трепят повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Статията е абсолютна глупост. Две-три десетилетия след Втората световна в Щатите е имало повече оръжия, но не е имало такива простотии като сега. Тогава Щатите наистина са били богата и развиваща се страна, сега яко стагнират (да не казвам и по-лоша дума). Значи логичното обяснение е, че хората обедняват и озверяват (целенасоченото оглупяване е друга тема) и според мен затова се трепят в такива мащаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Jay Gould
преди 6 години
Статията НЕ обяснява, защо в Швейцария, която има много повече оръжие на глава от населението е спокойна страна в която много рядко някой стреля. А причините са много прости. В швейцарците от деца се култивира отношение към оръжието. В САЩ то е разрешено, но като цяло на него се гледа отрицателно и никой не обяснява на децата как да боравят безопасно с него. В Швейцария от 7 годишни децата могат да посещават стрелбища, а всички задължително и без изключение са минали военна служба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 3
Grosss
преди 6 години
Не е за пренебрегване факта ,че американски военни контингенти воюватпо целия свят.След като си избил дузина иракчани или афганистанци колко му еда изтрепеш 10 американеца като се върнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
"...износител на любима музика и филми."Особено филми... И какви само филми...! Трупове на камари, колкото повече, толкова повече! :lol: Патлакът винаги раздава бърза и ефективна справедливост във филмите и компютърните игри, с които кърмят децата от най-ранна възраст. Остава само да се намери патлак, а в САЩ той просто си лежи у дома, в чекмеджето до вилиците и лъжиците... :lol:Убий врага, раздай справедливост и направи Америка велика! Год блес Америка! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Че то подзаглавието обобщава заглавието. Всеки човек носи някои от гените на шизофренията, та няма как да знаеш, при кой ще се развие и при кой не, защо се раздава така безотговорно оръжие? Да не говорим, че по-голяма част от населението на земята не гори от умствен потенциал. Стресът е друг голям фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
"Сред европейските държави има съвсем малка връзка между имиграцията или други показатели за разнообразието и честотата на убийствата с огнестрелно оръжие или масови стрелби."В Европа се практикуват други спортове за освобождаване от напрежението , създадено от "имиграцията или други показатели за разнообразието"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още