IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макроикономист: Трябва дефиниция за ревизията на приватизационните сделки

Проф. Димитър Иванов предупреди, че България ще бъде забравена от Европа и света, ако преразгледа раздържавяването

12:13 | 16.11.17 г. 7
Макроикономист: Трябва дефиниция за ревизията на приватизационните сделки

Настоявам за точна дефиниция какво ще се ревизира при приватизационните сделки. България не се намира в блестящо социално-икономическо положение, за да си позволи ново разтърсване на икономиката. Това коментира проф. Димитър Иванов, икономист и финансов консултант, живеещ в Лондон, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е на мнение, че при някои приватизационни сделки е допусната несправедливост и беззаконие.

За пример икономистът даде „Девня-цимент“ и „Соди-Девня“, за които решения, заради закона за конкурентността, са се вземали в ЕС, преди страната ни да стане член на Евросъюза.

Димитър Иванов е категоричен, че сред фактите от прехода е „бъдещото председателство на ЕС, което е гордост за България, но е категоричен, че преходът за 28 години остави поне две поколения в изключително трудна социално-икономическа ситуация.

„В страната властва голяма социално-икономическа диференциация, пенсионната система не е добра, хората се разпиляха по целия свят, с основание си задават въпроса защо след 28 години толкова бавно се развиваме", посочи икономистът и напомни, че темата е чувствителна и трябва да се знае какво ще се разследва.

По повод предложението за т.нар. ревизия на прехода Димитър Иванов каза, че на първо място трябва да бъдем наясно какво ще обхваща процеса и какво ще се ревизира.

"Трябва да се знае, например, дали ще се разследва приватизацията на банките. Даваме ли си сметка, че можем да разтърсим цялата банкова система на България. Ще разследваме ли  приватизацията с работническо-мениджърски дружества, с бонове, фалшивата приватизация. Ще се връщаме ли към големите стратегически сделки", запита проф. Иванов.

Той предупреди, че „ако направим това..., а и без това чуждестранните инвестиции за последните шест години са намалели катастрофално, и сега ако се разчуе, че България ще ревизира големите приватизационни сделки, ще бъдем забравени от Европа и света".

Макроикономистът смята, че Бюджет 2018 е стандартен.

„Той прави опит да се съобрази с основните, поискани от обществото приоритети, но бюджетната конструкция е такава, че няма програми. Но липсва доказателството как ще изработим ръст на БВП от 3,9% на фона на всичко, което се случва около нас. В бюджета липсва строга инвестиционна програма. Разчита на европейски фондове и инвестиции, но нямаме никаква програма за публично-частно партньорство", заяви икономистът.

Беше ли сбъркана философията на приватизацията от 90-те години? Какво откриха пред хората „Досиетата от рая“?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Когато престъпниците управляват дефиниции винаги ще се намерят.Както например дебелия Пеевски вече толкова години успешно прилага личната си дефиниция - или ми прехвърляш 70-90% или губиш всичко заедно с възможността да съществуваш в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Г-н Иванов, дефиницията е ясна и се спазва в Китай много дълго време. Тя е проста : публична личност, административно, политически, юридически овластени особи за кражба и злоупотреба се екзекутират до 2 седмици, а ако възстанови щетите , се радва на живота още 2 години. Прав сте , от народното събрание, правителствените институции, финансовите олигарси и съдебната власт ще останат стотина човека. Действително ЕС ще забрави България, щото те са същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
doba
преди 6 години
Нема лошо да се хвърли камък в блатото.Ще се вдигне някоя и друга патица за отстрел.А може и няколко...Колкото повече, толкова по-добре за бат'Бойко Ко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
superexpert
преди 6 години
Поръчков коментар. Борисов затова е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Всичко хубаво. Дори журналиста изглежда грамотен на фона на онези двамата опосуми, ама защо бе инвестор, защо бе блумбърг, не се научихте как се пише тая дума "Бюжет". За какъв точно бюЖет иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 6 години
... и на всякъде кипи безсмислен труд, К.ТБ беше оня ден и за нея нищо не се говори, а ще ровите неща от преди 20 години.... на бас че всички сделки са чисти! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха... От Лондон мъдри съвети - в никакъв случай не ровете в големите сделки! Соди-Девня и Девня-Цимент може, ама в никакъв случай БТК, че изгорехме! Спас Русев ше ни избеси тука по лондонските мостове... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още