IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният фонд на Норвегия може да изтегли инвестициите си от петролния и газов сектор

Най-големият суверенен инвестиционен фонд в света вече се оттегля от вложенията си в миннодобивния сектор и енергетиката, зависима от изкопаеми горива

21:06 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия обяви, че може да спре да купува нефт и газ, което би лишило енергийния сектор от инвестиции в размер на 1 млрд. щатски долара, пише MarketWatch.

Централната банка на Норвегия, която управлява фонда и инвестициите му, чийто източник са приходите от петролната индустрия на страната, посочва, че инвестициите в енергийния сектор засилват експозицията на правителството към цената на суровия петрол, особено предвид мажоритарния дял на страната в Statoil ASA.

Банката допълва, че уязвимостта на държавното богатство до спад на цените на петрола и природния газ ще бъде намалена с оттеглянето на инвестициите.

Понастоящем инвестициите в петролния и газов сектор представляват около 6% от активите на фонда, т.е. малко над 300 млрд. норвежки крони (36,49 млрд. долара).

Подиндексът на нефтената и газова индустрия в състава на регионалния индекс Stoxx Europe 600 се понижи след обявяването на новината, но успя да възстанови частично загубите. Акциите на Statoil поевтиняха с 1%.

Фондът притежава и дялове в повечето от петролните компании в света, включително 0,92% от Chevron Corp., 0,82% от Exxon Mobil Corp., 1,65% от BP PLC и 2,23% от Royal Dutch Shell PLC към края на 2016 г.

„Обичайният процес на отписване за определен период от време няма да окаже значително влияние върху цените на акциите", казва анализаторът на Jefferies Джейсън Гамел.

Предложението на централната банка на Норвегия трябва да бъде одобрено от финансовото министерство на страната. Ведомството междувременно съобщава, че правителството има намерение да вземе решение през есента на 2018 г.

За двете години на по-ниски цени на петрола приходите на много от най-големите суверенни фондове в света значително намаляха, посочва изданието. Най-вече става въпрос за най-силно зависимите от изкопаемите горива страни, като например Саудитска Арабия и Кувейт.

Норвежкият фонд е създаден с цел да се възползва от приходите от петрол и природен газ на страната. Целта му е да даде на властите пространство за маневриране във фискалната политика, ако цените на петрола паднат, икономиката се свие и евентуално ако свършат запасите на Норвегия от суровините.

През септември активите на фонда достигнаха 1 трлн. долара на фона на засилването на валутите срещу долара и силните пазари на акции.

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия вече трайно се оттегля от инвестициите си в миннодобивни компании и производители на енергия, зависими от въглища. Други големи инвеститори също създадоха фондове, които не инвестират в изкопаеми горива, включително и най-големият частен пенсионен фонд в Норвегия, който пусна два такива инструмента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още