IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско

Не трябва да се спира с държавни регулации туризъм, от който зависи поминъкът на хората, заяви Стоян Панчев от Българското либертарианско общество

11:01 | 17.11.17 г. 4
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско

Екоактивистите вече са изчерпали реалните си аргументи по казуса, свързан с изказването на втори лифт в Банско, които се отнасят до опазването на природата. Възможността да се изгради такова съоръжение обаче остава блокирана както съдебно, така и политически.

Така коментира искането на Община Банско да се изгради втори лифт председателят на Българското либертарианско общество Стоян Панчев.

По думите на експерта кметът се надява да промени регулацията, за да може да се предложи подобен проект при интерес на инвеститор.

В студиото на Investbook на Bloomberg TV Bulgaria Панчев даде и конкретен пример с изказване от страна на екоактивист, според когото основният проблем, свързан с изграждането лифт, е, че той щял да ускори икономическото развитие на Банско.

„Това разви зеления целофан, показа, че екоактивистите не се интересуват толкова от зеления аргумент, защото той в случая е изчерпан. Интересува ги по-скоро там да няма икономическо развитие, да няма икономическа активност, посочи председателят на Българското либертарианско общество. – Реално самата техника на изграждане на лифта е по-щадяща природата, отколкото това хората да се качват с коли до пистата."

Според Панчев ролята на държавата в случая е не да създава планове и стратегии за решаването на проблема, а в отдръпването ѝ от тези процеси и даването на възможност на местните хора да развиват бизнеса си.

„Несериозно е да се опитваш да спреш нещо с държавни регулации, когато става въпрос за поминъка на хората“, изтъкна той.

Кога реално може да започне строителството на втория лифт при Банско? Как трябва да се развива туристическият бизнес в зимния курорт?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mammita
преди 6 години
Ама ти наистина си като един българин, ама от някое много забутано село. Как ще го построиш този лифт над гората? Той основи няма ли да си има или ще е като совалка да лети. Ако ставаше така всички щяха да строят само такива лифтове. А аргументът ти за открадната дървесина е направо бутафорен. Колко смяташ, че дървета ще бъдат отсечени, че и кубици дървесина ще бъдат добити. Ако има реална себестойност на 100 хил. лв. ще чудо голямо. Между другото интересно ми е защо все за Банско се пишат подобни неща. Преди 2 години Цветелина Бориславова обяви планове да строи лифт и да изсече 12 км. гора ама тогава никой нищо не каза. Тук има набъркани много повече интереси, от колкото бизнес логика да не се построи този лифт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Ivel
преди 6 години
Всички пишман инвестори презастроиха Банско до такава степен, че вече отвращава, не съм стъпвал там от няколко години. Пример за мутренски инвестиции са и хотелите около Пирин Голф, от 20 тина работят 2 или 3 и то на предела на икономическата целесъобразност, да не говорим пък за това отляво на пътя преди разклона за Разлог. Всичко това са безсмислоно инвестирани пари, вероятно изкарани с повече далавера и по-малко труд. Интерсното е, че там където е трябвало да се инвестира в съседното село Баня, където наистина има защо да се инвестира на никоя от тези чутури не им е светнало, и слава богу, не са го изпоганили още това свято място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
Един Българин
преди 6 години
И кой ще му повярва? Какви са тези статии за манипулация на общественото мнение в интерес на нечии инвестиции? Дайте утре една статия и на Каролев какво мисли с апартаментите, които построи. Кой се качва с кола, като горе паркингите са празни? Защо Цеко не пуска лифта на най-бързата скорост от 5 години насам? Защо никой не говори вече за неправомерното разширяване на зоната, която е извън концесията и понеже е незаконно, не се и плаща такса на държавата, освен екологичните аргументи. Защо никой не пише, че построяването на втори лифт може да бъде и над гората (скъпо нали, а и дурвесината не може да се открадне)? Защо никой не пише, че ако имаше регулация в Банско нямаше да се презастрои и ски зоната щеше да е достатъчна. Не се споменава и че построяването на втори лифт ще отвори пътя към още писти горе, което пък ще разшири влиянието върху природата както горе така и долу, където освен свлачища и наводнения ще има още безсмислени строежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още