IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия отзова посланика си от Берлин като протест срещу изказване на Зигмар Габриел

Германският външен министър коментира тази седмица, че Ливан не трябва да се превръща в "играчка на Сирия, Саудитска Арабия или други страни"

12:25 | 18.11.17 г. 1
<p>
	Външният министър на Германия Зигмар Габриел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Външният министър на Германия Зигмар Габриел. Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия реши да извика за консултации посланика си в Берлин, за да протестира срещу изказване на германския външен министър Зигмар Габриел, навеждащо на мисълта, че ливанският премиер Саад Харири е задържан в Рияд против волята си, предава Франс прес, като цитира Саудитската агенция по печата.

"Саудитска Арабия реши да извика за консултации посланика си в Германия и ще връчи писмо на посланика на Германия в кралството, за да протестира срещу тези неоснователни и неуместни изявления", посочва саудитската агенция, като цитира говорител на саудитското министерство на външните работи. 

Преди да отлети от Рияд за Париж премиерът на Ливан в оставка Саад Харири каза в туит, адресиран до германския външен министър Зигмар Габриел, че не му е забранено да напуска Саудитска Арабия, предава БТА.

"Да се твърди, че съм задържан в Саудитска Арабия и че ми е забранено да напускам тази страна е лъжа", каза Харири. Той пристигна в Париж за среща с президента на Франция Еманюел Макрон. Междувременно стана ясно, че Харири е уведомил президента на Ливан Мишел Аун, че ще се върне в страната на 22 ноември.

В четвъртък на пресконференция в Берлин, в която участва заедно с ливанския си колега Джебран Басил, германският външен министър, заяви, че "Ливан рискува да се озове отново в сериозни политически, а може би и военни конфронтации".

"За да се предотврати това, в частност е необходимо настоящият ливански премиер да се завърне в Ливан", допълни министърът и каза, че Ливан не трябва да се превръща в "играчка на Сирия, Саудитска Арабия или други страни".

Говорител на саудитското външно министерство определи тези изявления като опасни и като основаващи се на погрешни информации и каза, че те не са от полза за стабилността в региона. Говорителят допълни, че "тези изявления са породили учудване в Саудитска Арабия, която смята, че те не представляват позицията на приятелското германско правителство, което е сигурен партньор в борбата с тероризма и екстремизма и в действията за установяване на сигурността в региона".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ако чаршафите решат да спрат покупките на пушкалата от Германия , на тоя ше му изстине мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още