IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на система за противоракетна отбрана на Полша

Сделката е за 10,5 млрд. долара и трябва да мине и през Конгреса

15:41 | 18.11.17 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният департамент на САЩ е одобрил евентуална сделка на стойност до 10,5 млрд. долара за продажба на системи за противоракетна отбрана Patriot на Полша, съобщават американските власти, цитирани от Ройтерс.

Полша ускорява усилията си да модернизира въоръжените си сили, след като през 2014 г. Русия анексира п-в Крим, припомня информационната агенция.

Полша е и една от малкото страни членки на НАТО, които постигат договорката за разходи за отбрана в размер минимум 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). През миналия месец Варшава пое ангажимент да увеличи разходите за отбрана то 2,5% от БВП до 2030 г.

Полша и САЩ подписаха меморандум за системата за противоракетна отбрана по време на посещението на президента Доналд Тръмп във Варшава през юли, припомня Ройтерс. Министърът на отбраната на страната Антони Макиерович каза по-рано тази година, че очаква да бъде договорена окончателна сделка преди края на годината.

Още тогава Полша посочи, че 10,5 млрд. долара е максималната възможна цена на покупката.

Сделката включва четири радарни комплекта, четири контролни станции, 16 станции за стартиране и 208 ракети Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), съобщават от Американската агенция за сигурност на отбраната.

Системата за противоракетна отбрана, която е предназначена да пресича както ракети, така и безпилотни летателни апарати, ще даде на Полша по-голяма гъвкавост при провеждане на въздушни и ракетни операции със САЩ и други съюзници от НАТО, които вече са оборудвани със същата система.

"Постоянните усилия на Полша да модернизира военните си сили ни осигуряват нови области на потенциално сътрудничество в областта на отбраната между нашите две страни", посочва официален представител на САЩ.

Сделката трябва да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
Кой си ти, за да определяш кое е благото на полския народ? Ако не беше стъпило американското ботушче, народите живеещи между Германия и Русия още щяха да плачат. Само кланета са им донесли тези две страни. Би ли ми отговорил ако Турция тръгне срещу нас, колко ще издържим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 4
lozkhris
преди 6 години
Инвестора, вие сте или бъгнати, или вече верно не у ред....Думата "ш.л.я.х.т.а" се цензурира?! Ви изобщо знаете ли какво значи? Къде и за какво се употребява? Някога речник в ръцете си държали ли сте, или е ви е оставало време от изпълнение на политкоректни поръчки?!Doh.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 11
lozkhris
преди 6 години
И кой се прави на мъж?! Умрел некой да нарушава "пространството" на холерите. То който иска - баш полякините нема го спрат. Всички знаеме Хитлер за колко време се е справил с ***...И "Патриот" -и за 10 милиарда !! Нема що... тва чаршафосан с две гранати мое го парчедоса без усилие...:):) В смисъл, тея пари не можеха ли да отидат за благото на обикновените поляци, а не в джобовете на една шшизофренна, изкрейзила и озлобяла каста?....Just asking..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 14
majnata
преди 6 години
де толкоз акъл ...на войници му се играе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
Тава е
преди 6 години
Причтелю, САЩ и ЕС са 1.2 милиарда, а Русия е едва 137 милиона. Нали ти е ясно , че става въпрос само за крадене на пари от народите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 14
Тава е
преди 6 години
Всички членки на НАТО трябва да плащат на САЩ по 2% от БВП. Как иначе ще се храни ВПК -регионални войни и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 17
bgMan
преди 6 години
По който смее да се прави на мъж и да нарушава полското въздушно пространство.Да не би да получавате киселини и хемороиди при новини за укрепване на източния фланг на НАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 15
majnata
преди 6 години
И по кого ше стрелят поляците ...10 милЯрда на вятъра ...подарък на Америка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още