IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba ще набере 5,3 млрд. долара от продажба на нови акции

Стъпката ще позволи на конгломерата да остане публично търгувана компания

14:42 | 19.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският технологичен концерн Toshiba заяви, че ще набере 600 млрд. йени (5,3 млрд. долара) от продажбата на нови акции, ключова стъпка, която ще позволи на конгломерата да остане публично търгувана компания, предаде Ройтерс.

Съветът на Toshiba се срещна в неделя и одобри план за набиране на 600 млрд. йени чрез публично предлагане на акции на 60 чуждестранни инвеститори, които са се присъединили към сделката.

Toshiba трябва да набере 750 млрд. йени до края на март, за да запълни дупката за баланса, оставена от фалита на американското ѝ звено за ядрена енергетика, или в противен случай ще бъде делистната от Токийската фондова борса.

Компанията заяви, че ще използва приходите от продажбата на акции за изплащане на пасиви, свързани с фалиралото звено.

Toshiba ще издаде новите акции на цена от 262,8 йени на акция, което по-малко спрямо цената на затваряне в петък от 292 йени. Плащанията от инвеститорите за новите акции ще приключат на 5 декември.

Сингапурският фонд Effissimo ще стане най-големият акционер в Toshiba с дял от 11,34%.

Toshiba се оказа във финансова криза и през септември продаде за 18 млрд. долара бизнеса си с чипове Toshiba Memory на група, водена от Bain Capital.

Но изключително конкурентният и продължителен процес по вземане на решение за купувача доведе до момент, в който Toshiba може да не успее да постигне яснота за сделката от регулаторна гледна точка до края на фискалната си година през март.

Без средствата от продажбата, тя вероятно ще завърши годината с нетна загуба за втора поредна година, което ще окаже натиск върху борсата в Токио за отстраняването на фирмата от търговията. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 6 години
От къде ги берат тия пари? Искам и аз да си набера малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още