IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на труда предлага минималната заплата да е 40-50% от средната

БСК настоява минималното възнаграждение да не е по-високо от 42-43% от средната заплата

13:34 | 20.11.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага на социалните партньори Рамково споразумение за процедура по договаряне и определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ) за страната.

Според него те трябва да договарят размер на минимална заплата между 40 и 50% от средната. Дава се и конкретна формула, по която да се изчисли този диапазон. МРЗ трябва да се определя според инфлацията, БВП, линията на бедност, производителността на труда, както е заложено в Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ), която се предлага за ратификация.

Министерството на труда и социалната политика предлага на синдикатите и на работодателските организации ежегодно до 1 февруари да се открива процедура за договаряне на размера на минималната работна заплата (МРЗ) за страната, която продължава до 31 март. МТСП ще им предоставя и необходимата информация за провеждането на двустранните преговори - икономически и социални индикатори и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за съответния период, изготвена от Министерство на финансите.

При постигане на съгласие между социалните партньори, се подписва споразумение.

При непостигане на споразумение между социалните партньори в посочения срок, министърът на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите, ще определят нов размер на минималната работна заплата за страната, като вземат предвид достигнатия размер на МРЗ и средната работна заплата за страната, както и икономическите и социални индикатори. Този проект трябва да мине и през Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От Българската стопанска камара (БСК) не са съгласни с предложението на социалното министерство.

БСК настоява да се фиксира горна граница на интервала за преговори по минималната заплата, не по-висока от 42-43% от средната заплата, става ясно от позицията на работодателската организация по проекта на рамково споразумение.

Според организацията горната граница на предложения интервал от 40 - 50% за определяне на МРЗ спрямо средната работна заплата надхвърля значително средното съотношение за 22-те държави членки на ЕС, прилагащи минимална работна заплата, което достига 41 - 42 на сто. 

Предложената горна граница от 50% надхвърля и граничното съотношение на минималната към медианната работна заплата от 66%, съответстващо на определенията за нископлатен труд и нископлатени работници, използвано от Евростат, допълват в мотивите си от БСК.

В БСК смятат, че трябва да бъдат осигурени актуални ежегодни данни за медианната, средната работна заплата и за броя на наетите лица за предходната година от информационната система на НАП, включително по общини, области и на национално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
realista
преди 6 години
Сега министерството да помисли средната в страната да стане 40-50% от средната за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Ivan.r
преди 6 години
Представете си, че мечтата на някои хора се сбъдне - огромен дял от работната сила е заета в ИТ сферата. Представете си, че от 3те милиона заети имаме 1 млн души със средна заплата 2500 (бруто) на фона на останалите със средна 1250 (бруто). Така реално средната работна заплата в страната ще стане 1666 лв. Сега си представете, че се въведе правило минималната заплата да стане 50 % от средната - 833 лв.Колко от работната сила ще трябва да бъде разпусната, защото в страната има наистина сериозен брой работещи висококвалифицирани хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още