IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори лифт в Банско срещу двойни концесионни такси

Спорът отново е на дневен ред, а според екоминистъра Нено Димов концесията за парк „Пирин“ трябва да се приведе с новите изисквания

16:17 | 20.11.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Управляващите са напът да дадат зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но срещу двойно по-високи концесионни такси. Това стана ясно след проведената днес кръгла маса по предложението на кмета на община Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

На срещата е било обсъдено и предложението за изготвяне на проект за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор за "Ски зона с център гр. Банско".

С построяването на втори лифт ще се облекчи възможността туристите да стигат до ски зоните, каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет след срещата, предава БТА.

По никакъв начин не трябва да се продължава проблемът с големите струпвания в основата на лифта, който отвежда туристите нагоре към ски зоните. Това е много сериозен проблем, на който трябва час по-скоро да бъде намерено решение, каза Симеонов. 

Вицепремиерът цитира еколога Андрей Ковачев, който по време на срещата е казал, че не е против втори кабинков лифт. "Като цяло това беше една обща позиция на всички, които присъстваха", добави Валери Симеонов. Той допълни, че е бил поставен само един въпрос, свързан с екологията. По думите му това означава, че няма някакви рискове даже от гледна точна на хората, които са се ангажирали със защитата на екологията на България.

По думите на вицепремиера в новия концесионен договор са предвидени промени и в плащанията, което ще доведе два пъти по-големи постъпления от бъдещата концесия.

Валери Симеонов акцентира, че се предвижда разрешаване на строителство само на нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти, но на концесионната територия няма да се разрешава строителство на сгради за хотели, къщи за гости.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов промяната на концесионния договор е необходима, защото договорът е подписан през 2001 година и тогава не е имало опит в тази сфера. По думите му този опит е довел до текстове, които водят до много спорове. 

Трябва ли да бъде разрешено строителството на втори лифт в Банско?

Коалиция "За да остане природа в България" опровергава изказването на вицепремиера Валери Симеонов от преди дни, че екозащитниците са дали съгласие за строежа на втори лифт в Банско, за да се реши проблемът с големите опашки сега. 

Въпреки това стана ясно, че управляващите са напът да дадат зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но срещу двойно по-високи концесионни такси. Това стана ясно след проведената кръгла маса по предложението на кмета на община Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

 
 
Да, ако концесионерът плаща двойно по-висока такса и строителството отговаря на законодателството.
Не, вече са нанесени достатъчно вреди на природата там.
Не мога да преценя.
Общо 2301 гласа

Екоминистърът уточни, че в стария концесионен договор са предвидени санкции само от гледна точка на приходите, докато не са били предвидени санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Той обясни, че това от екологична гледна точка е изключително важно.

И вицепремиерът Валери Симеонов, и министър Димов поясниха, че бъдещо строителство на втори кабинков лифт в Банско ще трябва да мине през задължителна оценка на въздействие и обществено обсъждане. Но това може да стане едва, след като първо Министерският съвет вземе решение за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско.

Мнението на икономистите

Във връзка с дебатите около развитието на зимния туризъм в Банско Институтът за пазарна икономика публикува Икономическия профил на община Банско, изготвен от Института преди малко повече от година за ползване от местната власт. Той се фокусира върху перспективите за развитие на туризма в региона.

Според анализа общината следва да се фокусира в постигането на две основни цели:

- Развитие на зимния туризъм чрез подобрения в предлаганата услуга (в т.ч. достъпност до планината) и реализиране на завършен проект в град Добринище;

- Поставяне на фокус върху летния туризъм и възможностите за поддържане на висока икономическа активност извън зимния сезон – привличане на повече чуждестранни туристи през лятото, тъй като именно при тях е голямата сезонност, както и удължаване на престоя на българските туристи." 

Любопитен е и анализът на развитието на туризма за периода 2008 г. и 2015 г. Той показва, че заетостта на легловата база в общината зависи и от промяната в капацитета за настаняване на туристи в общината. Данните за разглеждания период показват тенденция на увеличаване на местата за настаняване. Докато през 2008 г. - 2009 г. леглата в местата за настаняване са около 7 хиляди, то през последните три години (2013-2015 г.) те постепенно се увеличават до около 11 хиляди. Данните за легловата база на общината като процент от тези на цялата област показват ясно значимостта на община Банско за туризма в областта. През последните години леглата в община Банско достигат 55% от тези в областта.

Увеличението на местата за настаняване и легловата база на община Банско следва и стабилната тенденция на нарастване на броя на реализираните нощувки. От 2008 г. до 2015 г. те са станали почти двойно повече. Спад спрямо предходната година има само през 2009 г. и 2011 г., докато след 2012 г. се наблюдава стабилен ръст. Броят на реализираните нощувки в община Банско достига 640 хил. през 2015 г., като близо 47 хил. са нощувките в град Добринище.  

От доклада на ИПИ става ясно, че за периода между 2008 г. и 2014 г. средната брутна заплата на наетите по трудово и служебно отношение в община Банско се движи между 64 и 72% от средната за страната. Нивото през 2014 г. е 556 лв., при средно ниво от 525 лв. за областта и 822 лв. за страната. Специфики има и за отделните сектори - докато през 2008 г. заплатите в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Банско са с над 20% по-високи от средните за страната и областта, през 2014 г. разликата намалява чувствително. Средната заплата в общината настига постепенно тази в страната. 

Според анализа на икономистите през най-силните месеци от зимния сезон (януари и февруари), заетостта на легловата база в Банско достига около 50%. Същевременно данните показват, че чужденците генерират 1,8 пъти повече приходи от нощувки спрямо българските туристи.

Според ИПИ развитието на летния туризъм е особено важно за общината, тъй като именно той задава един целогодишен модел на работа и доходи от туризма, който, ако не се реализира, води до сериозен спад на икономическата активност през голяма част от годината, текучество и отлив на млади хора в дългосрочен план. Общината следва да продължи да полага максимално усилия за развитието на летния туризъм чрез подпомагане (било то финансово, логистично или идейно) на различни по характер събития и атракциони, както и активна рекламна кампания за популяризиране в страната и чужбина. Фокусът трябва да попадне в привличането на повече чуждестранни туристи през лятото, тъй като именно при тях е голямата сезонност, както и в удължаването на престоя на българските туристи, смятат икономистите.

Припомняме, че Министерството на туризма винаги е подкрепяло развитието на зимния туризъм в Банско чрез нови инвестиции. Преди две години отново бяха предложени промени в концесионния договор, който залагаше по-високи такси. Оттогава темата е замразена и заради отпора на природозащитниците, според които се разрешават нови строежи в защитени територии на националния парк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още