IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Закон за концесиите обслужва лобистки интереси, смята юрист

Според бившия депутат Петър Славов в никоя друга държава в ЕС не липсва ограничение на срока на концесиите

22:44 | 20.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Новият Закон за концесиите обслужва лобистки интереси, смята юрист

Новият Закон за концесиите, който бе приет окончателно от Народното събрание миналия четвъртък (16 ноември), създава една изключително широка непрозрачност, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria юристът и бивш депутат в 43-тото Народно събрание Петър Славов.

Проблемните звена са отчасти във факта, че решенияте за концесии вече ще се взимат от ресорните министри, което намалява контрола на ниво изпълнителна власт.

"Контролът ще се понижи и на ниво местна власт", посочи гостът в студиото, "тъй като там думата ще имат кметовете, а не общинските съвети".

„Така публичният дебат се ограничава силно, да не кажа, че се свежда до нула“, смята Славов.

Потенциални проблеми са залегнали и в т.нар. „икономическа обосновка“, въз основа на която ще се определя продължителността на концесията, както и в процедурата по прекратяване на концесионния договор от страна на държавата - процедура, която може да излезе изключително скъпа на данъкоплатеца.

„Едва ли не се внушава, че този закон е нещо, което Европа очаква от нас", коментира юристът. "Кажете обаче в коя друга държава в ЕС няма ограничение на срока на концесиите?“.

„Много некоректно се използват евродирективи, за да бъдат пробутани лобистки интереси, защото този закон няма да бъде използван от гражданите, а от определени бизнес кръгове“, категоричен бе ексдепутатът.

Други коментари можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още